Coronavirus: tot ce trebuie sa stii

Ce este coronavirus Covid 19? Care sunt simptomele, modul de transmisie, riscurile? Care sunt sfaturile pentru persoanele care revin dintr-o calatorie din zona afectata? Ce putem face in cazul unor dificultati respiratorii?

 

Un nou coronavirus, cunoscut sub numele de Covid-19 a fost descoperit in China in decembrie 2019 si de atunci face ravagii. Mai multe cazuri au fost deja confirmate in afara Chinei, in Franta spre exemplu.

 

Ce este un coronavirus ? Coronavirus reprezinta o familie mare de virusi care provoaca boli care merg de la o simpla raceala la patologii mai severe. Virusul identificat in China este un nou coronavirus.

 

Cum se transmite aceasta boala? Primele cazuri descoperite au fost la persoane care au calatorit in zona Wuhan, China. Ipoteza unei maladii transmise de animale este din ce in ce mai plauzibila. Tinand cont de faptul ca zi de zi se raporteaza noi cazuri de catre autoritatile sanitare chinezesti, transmiterea interumana este azi sigura. Infectia se transmite prin stranut, tuse. Insa trebuie sa stai mai multa vreme in prezenta persoanei infectate pentru a lua virusul sau sa ai contact cu aceasta la mai putin de 1 metru distanta in momentul unei tuse, unui stranut sau a unei discutii in absenta masurilor de protectie eficiente. Nu exista niciun element in acest stadiu in favoarea transmisiei prin fluide sexuale.

 

Evolutia cunostintelor infectate in urmatoarele saptamani ne permite sa stim mai multe lucruri cu privire la modul de transmisie al virusului, nivelul de transmisibilitate, virulenta, perioada de incubatie si sursa animala a contaminarii.

 

Care sunt simptomele? Tinand cont de informatiile detinute pana in acest moment, principalele simptome ale unei infectii cu coronavirus sunt febra si semne respiratorii precum tuse sau tulburari respiratorii. In cazuri mai severe infectia poate provoca decesul.

 

In acest stadiu inca nu exista recomandari speciale pentru populatie, doar sa nu calatoreasca in zonele infectate. Cu toate acestea, exista patru gesturi simple, utile si eficiente care se pot face pentru evitarea propagarii virusului si anume:

  • spalatul mainilor in mor regulat cu apa si sapun, minim 30 de secunde;
  • incearca sa nu stranuti in public sau daca stranuti fa-o in pliul cotului pentru a evita difuzarea virusului in aer si asigura-te ca ai mainile curate;
  • foloseste un servetel de unica folosinta si arunca-l imediat la tomberon ;
  • poarta o masca inca de la aparitia primelor simptome (febra, tuse, stranut) mai ales in caz de contact cu persoane mai fragile sau cu copii ;

 

In aceasta perioada, calatoriile in China nu sunt recomandate.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns