Civilizatii: Maya

mayaInfloritoare si frumoasa precum natura tropicala, Civilizatia Maya este una din comorile umanitatii, un splendid exemplu de evolutie a omului din punct de vedere social, dar mai ales cultural. Este mostenirea Maya, mostenire ce mai ales in ultimul timp isi dezvaluie secretele adanc ascunse in jungla de nepatruns a respectivei regiuni. Civilizatia Maya este unica in felul sau, asta si datorita izolarii, Peninsula Yucatan fiind acoperita de paduri tropicale, o jungla foarte deasa, un loc unic, tocmai potrivit pentru o civilizatie unica: Maya! Unica, insa trebuie mentionat ceva, mayasii nu au disparut brusc si nici nu au prognozat sfarsitul lumii, asta asa, sa renuntam din start la aberatiile ce circula pe seama acestei civilizatii deosebite.

Stabiliti in Yucatan, aproximativ in jurul anului 2000 i.e.n. , mayasii au pus bazele unei civilizatii infloritoare, insa brusc, in jurul anului 1000 e.n., un declin a dus la destramarea acestei fascinante civilizatii. Si aici apare o prima dilema, oare ce s-a intamplat? Cauzele declinului vertiginos al civilizatiei Maya nu sunt cunoscute pana in prezent, insa trebuie mentionat faptul ca acesti bravi indieni, urmasii lor, traiesc si in prezent! Sunt cei ce pastreaza vie memoria unor stramosi deosebiti ce au trecut prin sabia si focul conchistadorilor, chiar au rezistat acestora peste 20 de ani!

Insa nu spaniolii au fost cei ce au pus punct civilizatiei Maya, asta pentru a respecta adevarul istoric, in momentul cuceririi Yucatanului civilizatia Maya era demult apusa… Mister, pentru ca nu erau niste salbateci, din contra, aveau o scriere proprie, un calendar propriu, mai mult, existau pe intinderea peninsulei Yucatan aproximativ 100 de orase, toate pulsand de viata! Si totusi… Ceva s-a intamplat in jurul anului 1000, un fapt consemnat in istorie, razboiul cu toltecii veniti din centrul Mexicului, insa mayasii au rezistat atacurilor…

Ce sa fie, exemplu clasic de marire si decadere? Este totusi trist, insa urmasii celor ce au construit marea piramida de la Chichen Itza, urmasii acestora traiesc acum din munca de zilieri… 🙁 Marire si decadere? Bine, dar de ce? Sa incercam aici sa aflam secretele civilizatiei Maya.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

One thought on “Civilizatii: Maya

  1. Poate pentru ca nu au avut conducatori cu viziune? Adica… si egiptenii au construit piramidele, au avut proprii zei, dar ceva s-a intamplat – au avut o influenta, au avut o cultura, lideri puternici care i-au condus catre dezvoltare

Lasă un răspuns