Rezumat:
- 1 Automutilarea: Sindrom numit si auto-lezarea, este o actiune prin care o persoana isi produce singura rani sau lovituri cu buna stiinta. Se intampla sa observam uneori pe corpul unei persoane semne de automutilare, in special la nivelul mainilor sau a membrelor superioare, insa foarte rar, in general aceste persoane isi ascund aceste semne in societate cu multa atentie, tot asa cum isi ascund si emotiile, sentimentele in general, fie ca sunt ele pozitive sau negative.
- 2 Automutilarea are si un tratament, simplu, eficace, si consta in gasirea unei cai de exprimare a sentimentelor, emotiilor si tenebrelor de catre persoana in cauza. Simplu nu este, mai ales ca automutilarea vine si pe un fond de neincredere in oameni.
Automutilarea: Sindrom numit si auto-lezarea, este o actiune prin care o persoana isi produce singura rani sau lovituri cu buna stiinta. Se intampla sa observam uneori pe corpul unei persoane semne de automutilare, in special la nivelul mainilor sau a membrelor superioare, insa foarte rar, in general aceste persoane isi ascund aceste semne in societate cu multa atentie, tot asa cum isi ascund si emotiile, sentimentele in general, fie ca sunt ele pozitive sau negative.
Pentru ca, exact asta este automutilarea, un act de exprimare a unor emotii puternice, negative in general. Bine, pentru marea masa a oamenilor automutilarea inseamna nebunie si inceputul drumului spre sinucidere, insa marea masa nu are habar de ceea ce inseamna automutilare. Aici este un neajuns, al societatii in general, o persoana care datorita suferintei ajunge la asemenea acte, este „tratata” de prieteni binevoitori. Rezultatul? Fara rezultat. In realitate automutilarea este doar o incercare de a face stresului. Nu este mai putin adevarat ca aceste persoane sufera de depresie puternica si o STIMA DE SINE SCAZUTA, ce tradeaza nu doar rusine adanca si vinovatie, dar si confuzie dublata de ingrijorare fata de propriul sau comportament.
Si unde sa apara problemele unei astfel de persoane decat in copilarie? Adevarat, suferintele copilariei si adolescentei, pot duce la asemenea acte de automutilare. Cauzele insa variaza, de la instabilitate in familie, cele mai multe, pana la izolarea fata de mediul natural, face adolescentul sa se detaseze de realitate, sentimentul ca NU FACE PARTE DIN LUME fiind mereu prezent. Iar actul in sine, chiar asta este, o detasare fata de o realitate poate agresiva in care individul nu isi gaseste locul, o realitate plina de respingeri. Nu intamplator asemenea persoane traiesc mereu cu teama de a fi respinse, iar de aici pornesc doua drumuri majore.
Primul este o viata plina de anxietate si singuratate, o viata in autoizolare dar si o ostilitate fata de societate, o viata parcursa in termeni de genul „acasa – job si retur”. In aceeasi nota, dar si datorita respectului de sine scazut, persoana ajunge sa aiba relatii in care este abuzata fizic si psihic, o veritabila victima. De ce? Incapabila sa aiba pretentii, dar si din teama de a fi respinsa, persoana „ia in general tot ce este mai rau”, alegerea partenerului fiind confuza.