7 opţiuni de acoperişuri ecologice care merită atenţie

7 opţiuni de acoperişuri ecologice care merită atenţie

În domeniul construcţiilor de locuințe ecologice apar tot mai multe produse şi soluţii noi, suficient de eficiente şi versatile pentru a fi luate în considerare şi a fi folosite. Astfel, când vine vorba despre acoperiş, există multe variante ecologice disponibile pe piaţă, fiecare fiind unică şi având propriile avantaje şi dezavantaje, iar alegerea soluţiei potrivite este condiţionată de circumstanţe şi preferinţe.

Iată o listă cu opţiunile disponibile pentru un acoperiş ecologic:

Acoperişurile metalice

Un prim tip de material ecologic este tabla acoperiş, care poate fi confecţionată din metal nou sau din metal reciclat. La fel ca şi în cazul acoperişului rece, cel metalic are proprietăţi reflectorizante şi ajută la menţinerea răcorii în locuinţă, reducând facturile de energie. Totodată, aceste acoperişuri au o durată de viaţă mai lungă şi se pot găsi într-o gamă variată de aliaje, stiluri şi culori, ceea ce le face o opţiune versatilă.

Din păcate, nu sunt ieftine şi pot fi zgomotoase în timpul ploilor sau furtunilor.

Acoperişul rece

Un alt tip de acoperiș ecologic este cel rece. Acesta este confecţionat din plăci realizate dintr-o combinaţie de clei alb şi pietriş, care reflectă foarte bine razele soarelui. Prin urmare, cantitatea de căldură care ajunge în casă scade, ceea ce reduce necesitatea utilizării aerului condiţionat şi reduce consumul de energie electrică. Datorită materialelor unice din care sunt realizate, acoperişurile reci sunt mult mai rezistente decât cele tradiţionale.

Din păcate, este genul de acoperiş recomandat doar pentru zonele cu clima caldă, costurile de instalare sunt mari şi prezintă dezavantajul că facilitează apariţia mucegaiului şi a igrasiei.

Şindrila din lemn

Şindrila din lemn este cea mai populară opţiune pentru un aspect clasic sau rustic. De asemenea, este un material durabil şi se poate găsi în numeroase culori. Ceea ce o face ecologică este posibilitatea de a fi reciclată în proporție de 100%.

Un dezavantajs al șindrilei din lemn este costul ridicat și durabilitatea mică. Aceasta ar trebui înlocuită după 15 – 20 de ani şi necesită întreţinere pentru a nu putrezi sau mucegăi.

Plăcile de argilă

Plăcile de argilă reprezintă un alt material care merită luat în considerare în cazul acoperişurilor ecologice. Acestea se găsesc într-o mare varietate de culori şi stiluri, sunt eficiente din punct de vedere energetic şi permit aerului cald să circule. În plus, nu necesită prea multă întreţinere, plăcile fiind uşor de înlocuit în cazul în care se sparg.

Din păcate, ţiglele din lut nu sunt ieftine, iar instalarea poate fi dificilă. În plus, din cauza greutăţii, necesită o structură de sprijin suplimentară care îngreunează locuinţa.

Plăcile de ardezie

Dacă eşti în căutarea celei mai durabile opţiuni pentru un acoperiş, optează pentru țiglele de ardezie. Aceste plăci rezistente conferă un aspect uimitor casei, au o durată lungă de viaţă, sunt eficiente din punct de vedere energetic şi rezistente la foc.

Din păcate, sunt dificil de instalat şi necesită manopera unui profesionist. În plus, exact ca şi în cazul ţiglei din lut, plăcile de ardezie sunt grele şi necesită un suport suplimentar pentru a fi instalate în siguranţă.

Acoperişul solar

Acoperişul solar este una dinte cele mai noi opţiuni de acoperiş ecologic. Poate avea diferite forme, cum ar fi cea de panouri solare instalate pe un acoperiş deja existent sau ca dale care formează acoperişul. Cu toate că investiţia iniţială este mare, proprietarii vor economisi considerabil ulterior datorită facturilor la current electric, care vor fi mai mici. Acest lucru este explicat de faptul că acoperişul solar, în loc să reflecte razele soarelui, le absoarbe şi le transformă în energie electrică utilizabilă. Este un acoperiş de lungă durată şi nu necesită întreţinere.

Totuși, acesta este scump şi se bazează pe lumina soarelui, motiv pentru care este o opţiune viabilă în locurile cu o expunere adecvată.

Acoperişurile vii

O opţiune de acoperiş ecologic cu adevărat unică o reprezintă acoperişul viu sau verde. În loc de ţiglă sau şindrilă, acoperişurile vii transformă partea superioară a casei într-o grădină. Nu numai că vor face locuinţa să iasă în evidenţă într-un mod unic, dar reprezintă şi cea mai ecologică formă de acoperiş posibilă. Dacă este realizat corespunzător, poate avea o durată lungă de viaţă şi sporeşte performanţa termică a casei, contribuind la îmbunătăţirea calităţii aerului din zonă.

Din păcate, instalarea unui acoperiş verde costă mult, pentru că necesită pregătire specială pentru a susţine pământul şi plantele. În plus, un astfel de acoperiş necesită întreţinere, exact ca o grădină.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns