Ingrijirea danturii, esentiala pentru sanatatea cainelui tau

berkay-gumustekin-Crj3gU0aJsU-unsplash

Ingrijirea danturii este un aspect extrem de important pentru mentinea sanatatii cainilor. Studiile au dovedit ca aproximativ 85% dintre caini se confrunta cu probleme dentare pana la varsta de trei ani, asa ca periajul dintilor ar trebui sa se regaseasca in rutina fiecarui proprietar de caine. Iar acum, aceasta ingrijire se poate face extrem de usor, deoarece pe piata exista o multime de produse profesionale pentru dantura canina. Iar pentru a afla mai multe despre ingrijirea danturii canine, iti venim in ajutor cu un ghid in care iti oferim toate informatiile necesare!

Cum se dezvolta dantura cainilor

In jurul varstei de 3-4 saptamani, dintii temporari ai catelusului incep sa creasca, acestia avand 28 de dinti de lapte in total. Apoi, dupa 3-4 luni, acesti dinti de lapte vor incepe sa cada si vor fi inlocuiti de dintii permanenti. Catelusii ar trebui sa isi piarda toti dintii de lapte, inainte de a incepe cei permanenti sa creasca. Insa, daca acest lucru nu s-a intamplat, iar dintii permanenti incep deja sa creasca ar fi recomandat sa ceri sfatul medicului veterinar.

In perioada de schimbare a dentitiei, catelusii pot fi putin incomodati de acest lucru si pot saliva mai mult pana apar dintii permanenti.

In general, cainii au 44 de dinti, iar acestia sunt impartiti astfel: 8 incisivi superiori, 6 incisivi inferiori, 4 canini, 16 premolari, 4 molari superiori si 6 molari inferiori.

Ce probleme dentare pot avea cainii

Problemele dentare pot aparea destul de frecvent la caini, asa ca este important sa acorzi atentie acestui aspect. Verifica in fiecare saptamana dantura cainelui tau, si acorda atentie urmatoarelor semne: respiratie urat mirositoare, sangerarea gingiilor sau acumularea de tartru si placa. Pentru a preveni problemele dentare ale cainilor este necesar ca dintii acestora sa fie spalati zilnic, cu produse speciale, recomandate de veterinar.

Cum speli un caine pe dinti

La inceput ti se va parea imposibil sa iti convingi cainele sa stea linistit pentru a-l putea spala pe dinti. De obicei, invatarea animalului poate sa dureze 2-3 saptamani, in functie de fiecare rasa, dar si de varsta cainelui. In general, cainii mai mici sunt mai usor de dresat cand vine vorba de spalatul pe dinti, deoarece sunt mult mai curiosi.

Pentru inceput, vei folosi o periuta de silicon pe care o vei inmuia intr-o conserva cu hrana umeda. Apoi, cu aceasta periuta inmuiata in mancare, vei freca suprafata dintilor si vei masa gingiile, timp de cateva minute. Dupa ce vei repeta acest ritual timp de cateva zile, animalul tau va accepta mult mai usor sa ii introduci mana in gura si sa ii periezi dintii. Abia dupa ce vei reusi aceasta performanta, vei putea incepe sa folosesti pasta de dinti.

Iti recomandam ca dupa fiecare spalare, animalul sa fie incurajat si laudat, si recompensat cu multa afectiune, dar si cu o portie de joaca. In acest fel, catelul tau va asocia periajul dintilor cu o experienta placuta.

Ce produse poti folosi pentru a intretine sanatatea danturii cainelui tau

Pentru a putea intretine corespunzator sanatatea danturii cainelul tau este important sa investesti in cateva produse de baza, necesare pentru periajul dintilor. Pentru inceput, poti alege o periuta de dinti pentru catei, care sa aiba peri cu capete rotunjite, astfel incat sa nu le ranesti gingiile sensibile. In general, specialistii recomanda periutele cu doua capete, cu unghi inclinat la 45 de grade, care ne permit sa scoatem eficient resturile acumulate la baza dintilor.

Pentru a putea patrunde mai usor in cavitatea bucala, ar fi indicat sa folosesti degetare din silicon, care sunt usor de manevrat si de igienizat.

Pasta de dinti pentru catei este diferita fata de cea utilizata pentru dantura umana, deoarece aceasta poate fi inghitita. De asemenea, este interzisa utilizarea pastei de uz uman, deoarece aceasta contine florura, o substanta care poate cauza iritatii stomacale cainilor.

Pe langa pasta de dinti, poti utiliza si alte produse pentru a mentine sanatatea danturii cainelui tau, cum ar fi apa de gura, pudra dentara sau gelurile dentare, care previn fixarea bacteriilor pe suprafata dintilor.

De asemenea, o metoda mai usoara pentru curatarea dentitiei canine poate fi folosirea produselor pentru masticatie, precum paragoanele, dropsurile sau batoanele denta-stix. Însă, astfel de batoane, cum sunt produsele Dentalife, au un rol preventiv, bazandu-se in general pe curatarea mecanica a dintilor, in timpul rosului, dar si pe actiunea terapeutica a substantelor active, prezente in aceste produse.

Un alt aliat important in pastrarea sanatatii dintilor este hrana uscata pentru caini, care previne formarea tartrului. Marimea, textura si duritatea crochetelor incurajeaza cainele sa mestece mai mult timp hrana, favorizand astfel curatarea mecanica a dintilor.

Insa, pe langa toate aceste masuri, este necesar ca de doua ori pe an sa mergi la un consult medical de specialitate cu cainele tau, pentru a descoperi la timp toate afectiunile dentare.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns