Animalele sunt incredibile! Sunt milioane de specii de animale si sunt pe cat de fascinante, pe atat de diversificate. Unele animale pot zbura, altele se pot tara, serpui sau micsora pentru a se misca. Unele sunt masive, foarte mari, in vreme ce pentru a vedea alte animale ai nevoie de un microscop. Unele animale au oase si organe exact ca si noi, altele au corpul organizat in alte moduri. Cu siguranta vei afla cel putin un lucru interesant despre fiecare specie in parte, insa exista noi dovezi cu adevarat interesante.
1. Peste 95% din speciile de animale sunt nevertebrate
Exista 1,2 milioane de specii descoperite pe aceasta planeta si mai mult de 95% dintre ele nu au o coloana vertebrala ca si a noastra. Insectele, paianjenii, viermii, stelutele de mare, molustele, toate intra in acesta categorie.
Nevertebratele sunt foarte diverse si apar in numar foarte mare. Daca te gandesti numai la gaze, la insecte, (ca si o singura grupare de nevertebrate) atunci iti vei da seama ca sunt mai multe specii nevertebrate decat cele vertebrate. O singura parte foarte mica a animalelor vii sunt vertebratele mari pe care le cunoastem cu totii sub forma de pasari, serpi, pisici, pesti, etc.
2. Este o diferenta uriasa intre cele mai mari animale din lume si cele mai mici
Cel mai mare animal din intreaga lume este un vertebrat, insa tot nevertebratele domina lumea microscopica. Cel mai mare animal este balena albastra, cu peste 30 de metri lungime (mai lunga si decat un teren de baschet) si cele mai mici animale sunt rotiferele, in vreme ce planctonul este vizibil numai la microscop, avand dimensiuni de 0.05 mm. Rotiferele sunt de 154 de ori mai mici decat cel mai mici vertebrat, broasca tropicala, Paedophryne amauensis, de dimensiunile unei muste.
3. Unele animale sunt numai de sex feminin si au nasteri virgine
Peste 70 de specii de animale vertebrate pot naste fara fertilizare, precum dragonii Komodo, rechinii cap de ciocan, unele soparle, serpi si pestii spada (desi majoritatea au si masculi ce fertilizeaza ouale). Femelele depun ouale nefertilizate ce contin numai materialul lor genetic. Unul din avantaje este ca, atunci cand nu gasesc cu cine sa se imperecheze, tot pot lasa urmasi. Un mare dezavantaj il reprezinta faptul ca ADN-ul vine numai de la femele, astfel incat speciile pot deveni vulnerabile la boli si mutatii.
Cu toate acestea, exista si cazuri cand a fi femela este singura optiune stabila. Soparla cu coada ascutita este femela. De asemenea, acarienii sunt infectati cu o bacterie care le transforma puii in femele. Aceasta bacterie poate trece la pui in oua, insa nu in sperma, asa ca mentine numai speciile femela in avantaj.
4. Caracatitele si tiparii au mai multe inimi
Animalele au forme atat de ciudate ale corpului, incat pot dezvolta mai multe organe. Inima este doar un exemplu.
Caracatitele au o inima principala si doua secundare, care pompeaza sangele in tentacule. Tiparii, pe de alta parte, au o inima principala cu trei camere si trei pompe care ajuta la pomparea sangelui.
Merita sa mentionam si rama, care are cinci artere aorte ce pompeaza sange in segmente si indeplinesc aceeasi „datorie” ca si inima.
5. Bioluminiscenta a evoluat de cel putin 50 de ori
Bioluminiscenta este capacitatea creaturilor vii de a produce lumina. Cunoastem faptul ca aceasta a evoluat separat pentru ca este produsa in mai multe moduri, de catre licurici, viermii luminosi, moluste, centipede, pestii de pe adancul marilor, in vederea atragerii partenerilor, crearii confuziei pentru atacatori si camuflajului. Majoritatea animalelor bioluminiscente traiesc pe fundul marilor, departe de razele soarelui. Aceasta capacitate a evoluat de atatea ori, pentru ca ofera un avantaj minunat in vederea gasirii prazii in intuneric.
6. Unele animale nu imbatranesc
Celulele lor imbatranesc intr-un ritm neglijabil si aceste animale ar putea, teoretic, sa traiasca la infinit sau cel putin o perioada foarte lunga, daca nu sunt mancate si nu se imbolnavesc. Cu siguranta ca pot muri, insa chiar daca au foarte multi ani de vietuire, celulele acestora arata ca si cele ale animalelor tinere. Un exemplu concret este meduza nemuritoare, care face un ciclu regulat intre forma sa adulta si cea de ocolire.
Gena FoxO este responsabila pentru tineretea vesnica (de ce nu face cineva si o crema anti-imbatranire din aceasta?). Homarii americani nu inceteaza sa creasca ca si adulti si chiar si la maturitate isi pot regenera un membru pierdut. Cromozomii lor au anumite avantaje care le protejeaza ADN-ul. O molusca a ajuns chiar la venerabila varsta de 507 ani. Aceste moluste au membrane ce rezista foarte bine si ajuta la mentinerea aspectului „tanar”.
7. 15.000 – 20.000 De noi specii de animale sunt descoperite anual
80 la suta din speciile animale ale lumii inca nu au fost descoperite. In ritmul in care se indreapta lucrurile, vor mai trece inca 480 de ani pana cand cele 8.7 milioane de specii estimate de pe pamant sunt descoperite. Este adevarat ca majoritatea mamiferelor au fost deja descoperite, insa tot mai exista specii in oceanele mari si padurile tropicale, nedescoperite. Daca prinzi insecte intr-o padure tropicala, poti gasi numeroase specii noi. Pe uscat, insa, noile specii ce nu au fost inca descoperite sau incadrate intr-o anumita categorie sunt arahnidele.
8. Elefantii africani au cea mai lunga perioada gestationala
Gestatia unui elefant african dureaza 22 de luni, adica aproape 2 ani! Puii de elefant se nasc deja dezvoltati si arata ca niste copii in miniatura ale parintilor. La scurta vreme dupa ce se nasc, acestia pot chiar sa mearga! Oposumii, pe de alta parte, au cea mai scurta perioada gestationala – 12 sau 13 zile. Cu toate acestea, oposumii isi poarta bebelusii in marsupii o perioada indelungata pentru a-si putea completa dezvoltarea.
9. Delfinii si balenele au fost animale terestre care au involuat inapoi in oceane
Delfinii si balenele au evoluat de la statutul de carnivore terestre la cel de animale acvatice. Stramosul lor terestru, pakicetus si-a petrecut cea mai mare parte a timpului in apa sau pe mal si tranzitia a fost completa 250 de milioane de ani mai tarziu. Aceste animale nu erau suficient de multumite de viata pe uscat, asa ca s-au intors in apa. De fapt, se banuieste ca s-ar fi intors inapoi la acest habitat pentru ca este unul plin cu mancare si alte resurse. Dintre toate animalele ce traiesc acum, delfinii si balenele sunt cele mai apropiate de hipopotami. Iar antilopele, porcii si caprioarele sunt de asemenea inrudite, avand aceleasi structuri ale oaselor.
10. Ursii de apa pot supravietui in spatiu!
Tardigradele, cunoscute sub numele popular de ursi de apa gratie infatisarii lor asemanatoare cu cea a ursilor, sunt mai mici de un milimetru, insa pot supravietui oriunde si oricum! Nu au probleme nici macar la temperaturi de -272 pana la 150 de grade Celsius si pot supravietui presiunii pari si radiatiilor ionice.
Tardigradele pot supravietui si in spatiu, insa au nevoie de apa pentru a supravietui. Cand nu au o resursa de apa, le ramane 3% din suprafata corpului si restul se usuca. Acesti micuti pot supravietui in aceste conditii pana la 30 de ani si, cand apa apare, acestia sunt rehidratati si continua sa caute hrana si sa se reproduca ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.