Drujba se poate dovedi un produs extrem de util in gospodarie, insa in acelasi timp, este periculoasa si costisitoare, motiv pentru care trebuie sa o folosesti corect. O utilizare incorecta poate sa duca la accidente si la uzura rapida, chiar si atunci cand ai o drujba de buna calitate, precum cele de pe Ogorul.ro
Rodajul drujbei
Daca drujba pe care ai achizitionat-o functioneaza cu benzina, trebuie sa ii faci rodaj. Conform DEX, rodajul inseamna punerea in functiune a unui motor fara a-i forta, in asa fel incat suprafetele sale sa fie netezite si ajustate pentru o miscare cat mai corecta.
O drujba noua presupune frecari ceva mai mari intre piese, asadar este esential acest proces de rodaj.
Rodajul unei drujbe presupune o serie de pasi:
1. Asamblarea trebuie sa se faca foarte corect. Trebuie sa acorzi o atentie sporita motofierastraului, sinei de ghidaj si lantului.
2. Alimentarea trebuie sa se faca si ea corect. Este indicat sa se foloseasca benzina de buna calitate si un ulei de motor foarte bun.
3. Trebuie sa se verifice cu atentie intinderea lantului. Acesta trebuie sa poata fi miscat cu mana in fata si in spate, fara sa atarne in partea de jos.
4. Daca totul este in regula, se porneste motorul. Prima pornire poate sa fie ceva mai dificila, asadar daca esti incepator este bine sa te informezi putin.
5. Trebuie sa se evite folosirea la viteze foarte mari, cel putin pe perioada primelor ore de functionare. Mai exact, pana la consumul primelor trei rezervoare trebuie sa se foloseasca la turatii mici, in asa fel incat piesele sa se aseze si sa se rodeze. Abia dupa 15 plinuri de rezervor motorul poate sa fie folosit la capacitate maxima.
6. Pentru inceput, poti sa tai lemne de dimensiuni de pana in 15 centimetri. Inainte de taierea propriu-zisa, drujba poate sa fie turata, in asa fel incat atunci cand patrunde in lemn sa aiba o turatie decenta. In cazul in care drujba intra neturata in lemn, urmand sa fie accelerata ulterior, riscul de uzura este foarte mare.
7. Dupa 5 minute de la prima folosire, motorul trebuie oprit si trebuie verificat inca o data lantul.
Cum se utilizeaza corect drujba?
Utilizarea corecta a unei drujbe nu se opreste doar la rodaj. Intretinerea sa trebuie sa se faca cu atentie pe termen lung, in asa fel incat durata de viata sa fie una cat mai mare. Exista o serie de sfaturi utile pe care orice proprietar de drujba trebuie sa le respecte:
Citeste manualul de utilizare. Fiecare drujba are particularitatile sale, fiind nevoie de o atentie sporita la detalii. In caz contrar, exista riscul de a-i scurta foarte mult durata de viata.
Citeste informatiile oferite de comerciant. Magazinul Ogorul, spre exemplu, iti ofera o multime de detalii tehnice despre produsele comercializate. Daca nu intelegi una dintre specificatii, ai la dispozitie internetul care te poate lamuri.
Foloseste doar uleiuri originale si combustibil de buna calitate. In felul acesta, durata de viata creste si in acelasi timp scade riscul de uzura accentuata.
Cum achizitionezi drujba perfecta?
Nu toate drujbele sunt la fel. Exista solutii pe benzina si motorina sau variante ce functioneaza cu un motor electric. Doar varianta cu combustibil are nevoie de rodaj, insa acest lucru nu inseamna ca varianta electrica ofera o flexibilitate mai mare. De regula, drujbele cu combustibil se dovedesc mult mai eficiente si mai puternice. Pentru o utilizare casnica insa, drujba electrica este mult mai atractiva, in conditiile in care poate face fata unor sarcini uzuale. Atunci cand ajungi intr-un magazin si vrei sa achizitionezi o drujba, trebuie sa tii cont de:
A, Putere. Este un indicator foarte important de performanta;
B. Design. Este elementul care decide usurinta cu care vei folosi drujba si chiar si gradul de siguranta pe care ti-l ofera produsul
C. Rezistenta in timp. O utilizare corecta poate sa insemne un plus de viata pentru drujba. Materialele rezistente pot insemna extrem de multe alte beneficii, generand o utilizare cursiva si eficienta.
D. Zgomotul. In functie de locul in care urmeaza sa folosesti drujba, zgomotul s-ar putea sa conteze si chiar sa o faca destul de mult. Ai mare grija la numarul de decibeli pe care producatorul il precizeaza in specificatii!
E. Lungimea lamei. In functie de utilitatea ei, poti alege o lama mai lunga sau mai scurta. Cele cu lame scurte se folosesc cel mai des la taiat lemne de foc sau la tuns copaci. Cele cu lame lungi si motoare puternice sunt pentru uz industrial, acestea fiind destinate folosirii in padure, la taiat copaci.
F. Sistemele de siguranta. Cu cat drujba este mai moderna, cu atat dispune de mai multe elemente de siguranta, ce reduc drastic riscul de accident. Unul dintre sistemele de siguranta principale este sistemul inertial de blocaj al lantului.