Viata: Sa iubim nebuneste

Ce este viata? Unii ar spune ca este o comedie continua, in care oamenii, costumati in mii de chipuri deosebite, apar pe scena si isi joaca rolurile, asta pana cand regizorul, ii sileste in fine sa paraseasca teatrul. Comparatia vietii cu teatrul si a oamenilor cu actorii este o figura poetica adeseori reluata in traditia umanistica, ilustrand instabilitatea conditiei umane, asa cum o determina influenta pasiunilor omenesti ce duc deseori la lupte sociale. Ei, simplu de filosofat, la cald, pentru ca viata nu este o joaca, ci o lupta plina de lovituri neasteptate.

viata
Sursa foto : Google Images

Realitatea este ca noi oamenii, nu prea pretuim viata, sau poate doar aparent. Paradoxal, insa definitia vietii sta tocmai in cuvantul viata, o masura larga a drumului parcurs de om pe acest pamant, insa aici apare un „dar”, dar conteaza mult cat si cum gasesti esenta cuvantului viata. Un mare ganditor, Plutarh, a spus candva, „masurarea vietii omului este in functie de buna folosire a ei, nu de lungime”. Ei, omul are dreptate, multa! Te apuca rasul, un ras amar, cand vezi tendinta societatii de azi, un trai sanatos pentru o viata cat mai lunga! La ce folos o viata mai lunga, intreb eu, atunci cand este bazata pe egoism cras?

Aha, frica de moarte! Om prost, ce conteaza peste 300 de ani cand ai murit? Pana atunci esti uitat, si nu doar uitat, sters complet! Pana si locul de veci in care iti odihnesti oasele a disparut, alti morti, si ei dornici de o viata mai lunga, ti-au luat locul in pamant, pana la urma un loc de veci este valoros, o groapa costa. Iar tu nu poti sa faci nimic, pentru ca nu esti decat o gramada de oase albe mancate de timp. Asta este inevitabil, realizezi, nu? Bun, si atunci, care esenta vietii? Un alt ganditor, tot grec, Euripide, a spus candva: „Sa iubim nebuneste tot ce straluceste (viata straluceste) pe acest pamant, fiindca o alta viata ne este necunoscuta!”. In esenta cuvantului iubire, da, poate sta raspunsul la o parte din ceea ce numim „ratiunea de a exista”, oare asa sa fie?

Iubirea de viata, complet diferita de iubirea fata de semeni, viata in general. Asta cred ca inseamna respect fata de tot si te trimite spre un alt orizont al pretuirii vietii. Pana si un melc, cat de neinsemnat pare el, gaseste respectul tau venit din constiinta unicitatii vietii. Multe nu schimba in plan general, insa aduce o impacare cu sine si o durere sporita atunci cand talpa ta striveste un biet melc. Da, iar daca traducem sensul vietii in respect, avem definitia (o alta) a ceea ce numim viata. Viata este un dar, insa pe care il meritam numai atunci cand stim sa daruim vietii ce ne inconjoara respectul cuvenit. Dar stim sa daruim? Buna gluma, pentru ca daca extrapolam cuvantul crima, asupra a orice ce se numeste viata, majoritatea suntem criminali. Si nu ma refer la tantari ori muste, revin la bietul melc strivit din ignoranta.

Societatea de azi, din punctul meu de vedere, striveste viata. Oare nu este o nebunie sa stai 40 de ani, 5 zile pe saptamana, 8 ore pe zi, la un birou? Acelasi birou! Multumit, iesi la pensie, apoi mori! Care este cumulul vietii tale? O parte din ea, milioane de secunde…la un birou. Trist.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns