Tips și reguli utile pentru orice ieșire cu ATV-ul

image001

Mulți rideri novici sunt curioși care sunt ingredientele pentru o aventură off-road memorabilă cu ATV-ul. Sunt varii aspecte de interes pentru toți piloții și mai ales pentru cei la început de drum, dar utile și celor experimentați. Pe piață veți descoperi o selecție largă de vehicule de teren, precum ATV-uri 4×4 sau SXS-uri, provenind de la producători de renume în domeniu, alături de echipamente și accesorii de ultimă oră.

Deosebit de esențial, înainte de a porni la drum, este să îndepliniți o condiție obligatorie care vă permite să reveniți de pe traseu în siguranță, atât dumneavoastră, cât și vehiculul 4×4 off-road destinat transportului: verificarea stării tehnice a ATV-ului. Este bine să puneți în portbagaj câteva accesorii bine ancorate și piese de schimb. Troliul nu trebuie să lipsească, mai ales dacă rămâneți blocați într-o zonă noroioasă și va fi nevoie de tractare. Întreținerea are un rol important legat de funcționalitate. Ar fi ideal să cunoașteți în detaliu vehiculul pilotat și să nu plecați pe trasee dificile până nu vă familiarizați cu unghiurile de atac și degajare, cu garda la sol sau ampatamentul.

Dacă doriți să vă luați un ATV, este preferabil să vă axați asupra nevoilor. Un ATV de noroi este potrivit pentru cei care vor adrenalină pe trasee cu noroi. Modelele utilitar – recreaționale pot fi utile în varii aplicații, pentru distracție sau pentru treburi diverse pe teren accidentat.

În cazul în care nu dispuneți de multă experiență de riding în off-road, îndemnul nostru este să nu plecați la drum fără să fiți însoțiți. Cel mai bine ar fi să faceți o ieșire cu grupul. Când aveți alături încă un vehicul, sunt mai multe șanse de a ieși mai repede din încurcăturile în care natura bate tehnologia. De asemenea, este indicat să mențineți constant contactul vizual cu prietenii din grup și să stabiliți locul pentru întâlnire în cazul în care vă despărțiți. Puteți utiliza un sistem de stații radio, din cauză că semnalul telefonului mobil este inexistent sau foarte slab în unele zone, mai ales pe trasee de munte.

image002

Atunci când aveți în vedere un traseu nou, situat într-o locație pe care nu ați mai explorat-o,  este indicat să vă acompanieze cineva familiarizat cu drumul. Hărțile pot fi adesea insuficiente, recomandarea noastră fiind să optați pentru un sistem GPS.

Un lucru care nu trebuie neglijat se referă la poziția roților vehiculului. La traversarea porțiunilor cu noroi adânc, zăpadă sau zone cu pietriș și nisip, care pot fi mai dificile, vă sfătuim să mențineți ATV-ul în poziția corectă. De asemenea, trebuie să țineți cont că există momente când siguranța este prioritară și trebuie să renunțați la viteză și să acționați cu prudență. În acest sens, vă recomandăm să nu forțați vehiculul la ieșirea dintr-un blocaj.

Pentru ca experiența cu vehicului off-road să fie una cât mai plăcută, este ideal să aveți la dumneavoastră câteva elemente: un rezervor plin, trusa de prim-ajutor, baterie (încărcător) telefon, scule, GPS, mâncare, apă și haine impermeabile. Dacă ezitați legat de drumul care urmează, este bine să verificați pentru că după o pantă puteți da de turiști, vă poate întâmpina o porțiune cu bolovani, cu gropi, o prăpastie sau alt tip de obstacole. În plus, poziția corectă la ghidon influențează direct siguranța individuală. Veți preveni situațiile critice adoptând o poziție corespunzătoare, fără a încolăci mâinile sau degetele prin ghidon. De pildă, această combinație și un teren denivelat pot avea consecințe nefericite, precum ruperea degetelor. De asemenea, respectați mediul, flora și viețuitoarele din zona pe care o vizitați cu vehiculul ATV.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns