Tiganii

Si uite asa am facut o prima discriminare, minoritatea (sau majoritatea?) avand dorinta sa fie numiti rromi. Dar nu doresc sa discriminez pe nimeni aici, insa unele lucruri trebuiesc spuse, pana la urma asta este definitia libertatii de exprimare. O cultura interesanta de observat, de la distanta e drept, tiganii orice se spune, au un talent aparte, sunt remarcati in societate fara doar si poate. Nu poti judeca o comunitate dupa cele mai de jos elemente ale sale, dar ce faci atunci cand majoritatea acelei comunitati lasa o amprenta plina de dezgust peste tot?

Povestea pentru mine incepe la ghena de gunoi, copil fiind stateam pe balcon remarcand cum grupuri intregi, din ora in ora, iau la puricat gunoiul menajer, cautand in pungi, proband pantofi sau haine chiar in spatele ghenei, instantaneu spatiul acela transformandu-se in cabina de proba. In timp lucrul acesta a devenit un fapt obisnuit, acum face parte din cotidian sa vad doi adulti cu saci in spate si cu o gramada de puradei roind in jurul lor. Timpul trece, comunismul cade, stirile ce vin prin media, uluitoare. Prin 1992 cativa tigani au mancat lebedele din nu stiu ce parc central din Viena. Si imi reamintesc tiganii ce colindau ghenele din spatele blocului!

Da, granitele au fost deschise si ei, tiganii, au inceput sa impartaseasca din cultura lor fascinanta si vesticilor. Acum cate restaurante au oferit mese gratis pentru ca tiganul smecher punea in prajitura oferita desert o musca si facea scandal de mai si pleca cu o suta doua de marci, sau cati nemti au cumparat ceva asemanator cu aurul, nu se mai stie, cert ca au fost multe asemenea intamplari, folclor acum, alte timpuri. Au urmat timpurile lui alba-neagra si vesticii ramaneau prostiti cum ramaneau fara bani, timpurile cand numarau ziare in locul banilor si cate si mai cate, folclor deja. Dar peste toate exista fapte mult mai reprobabile.

Citeam cu mult timp in urma de un copil rapit,2ani,nu imi amintesc exact cat avea copilul in momentul rapirii. Rapit, a fost mutilat si crescut pentru ca mai apoi sa fie folosit la cersit. Da, ei se ocupa cu asta, cersesc, isi trimit copiii, batranii, la cersit, este o realitate.

Da, ies in evidenta in societate, prin toate faptele mentionate anterior, dar si prin multe altele. Insa in ultimul timp parca mai mult decat oricand, obisnuinta tiganului sa agreseze, verbal, fizic, sau pur si simplu prin simpla sa prezenta nu poate fi trecuta cu vederea. Furturi, crime, scandaluri, prostitutie, trafic de…ceva, cine mai stie ce, sunt realitati ale societatii actuale. Bine, nu doar ei se ocupa cu asemenea practici, insa nu pot sa nu remarc un fapt, nimeni nu lucreaza! Dar nimeni! Asta neimpiedicand tiganul sa etapeze cu un lux uluitor, uluitor pentru societate.

Neindoielnic, tot acest trai este finantat de ceva, iar cum nu gasesc vreun tigan proprietar de rafinarie ori mina de diamante, raman cu intrebarea, ce finanteaza palatele, masinile si tot luxul in care se scalda? Iar culmea tupeului, pentru ca asta au din plin, sunt prezenti si in parlament! Exact, voteaza legi pentru mine si pentru tine un analfabet, iar asta nu este o rautate, media a produs stiri cu tigani parlamentari ce nu reuseau sa scrie dupa dictare sau incapabili sa citeasca doua randuri.

Bine, daca acum votul este electronic cu ceva timp in urma era cu bile, bila alba si bila neagra, iar asta nu este un apropos la alba neagra practicata cu mult succes. Se vorbeste foarte mult de integrarea tiganilor in societate, dar oare ei isi doresc asta? Nomazi in esenta, in timpuri stravechi trageau la curtea vreunui domnitor pentru care erau slugi docile,iarna, pentru ca vara sa o ia din nou la pas, obisnuiti cu aceleasi practici, furturi, cersind, pacalind pe oricine intalneau.

Pe tigani nu ii gasesti muncind pamantul, nu ii gasesti trudind in vreo fabrica, nu ii gasesti pe vreo cruce „in memoriam”cu cei au facut jerfa suprema in primul sau in al doilea razboi mondial. Nu, ii gasesti mereu in aceleasi ipostaze, furand, cersind!

In clipa de fata sunt cheltuite sume exorbitante cu privire la integrarea tiganilor in societate, in invatamant, in sanatate, iar asta de ceva timp. S-a sters cu buretele toata istoria lor mizera si le este intinsa o mana. Si,exista rezultate? Pare ca nu, iar aceste sume directionate pentru tigani sunt, iar asta e o realitate, din buzunarul tau, al meu, al tuturor ce platesc taxe peste taxe si impozite peste impozite. Toleranta, da, dar pana la urma cine sunt cei discriminati?

Mergi la politie, ce vezi in asteptare? Tigani. Mergi la tribunal, ce vezi? Tigani. Pe holurile spitalurilor? Tigani. In gari? Tigani. Ai spune ca au multe probleme acesti oameni dar realitatea este alta. Nu sunt oameni obisnuiti, nu au probleme obisnuite, nu asemanatoare cu cele ale majoritatii ce constituie populatia acestei tari.Poate ca integrarea in societate trebuie inceputa tocmai cu copiii tiganilor insa mediul in care traiesc acesti copii este unul complet corupt de mizerie, lipsa unor valori morale la nivelul mileniului actual, pare fara sorti de izbanda aceasta incercare.

In incheiere doresc sa precizez, am cunoscuti tigani, sunt oameni cu onoare, perfect integrati, cu o viata normala. Ce parere aveti despre tigani, cum, la ce limitati contactul cu acestia? Mai mult, ati fost ajutati vreodata de tigani, dar agresati?

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

3 thoughts on “Tiganii

  1. Am cunoscut și încă cunosc „țigani” care (cu drag) pot să-i numesc frații mei. De mic am crescut cu ei, sunt oameni cinstiți, oameni adevărați, mult mai OAMENI decât un român de rând. Am trăit cu mare plăcere printre ei, am fost crescut de ei, mi s-a dat tot ceea ce am vrut, mi s-a oferit. Sunt țigani care-ți oferă și ultima bucată de pâine ca să-ți fie ție bine.

    Acum na, că găsim un țigan bun la 100.000 de alți țigani, eu cu totul altceva. E ca și cum ai găsi 1 român bun la 100.000 de români. Că ești țigan, român, german, rus, evreu sau mai știu eu ce nație, pentru mine nu contează culoarea pielii, culoarea sângelui, ce limbă vorbești. Contează să fii om și voi fi om cu tine; atât și nimic mai mult. 😀

  2. Agresat… nu chiar. Mai sunt ţigani ce sunt „comercianţi” şi umblă din casă în casă cu ale lor „ciurucuri”. De ăştia am întâlnit cel mai des. 😐

Lasă un răspuns