In timp ce Argentina a decis sa suspende plata a 9,8 miliarde de dolari ceea ce consta intr-o datorie mai veche, mai multe tari, extrem de indatorate in egala masura, sunt nevoite sa faca fata unei crize fara precedent, care ar putea sa le aduca in pragul falimentului.
Criza provocata de coronavirus este una fara precedent. Numeroase sunt tarile aflate in pragul falimentului. Companii intregi inchise, magazine inchise, saloane de frumusete inchise…criza provocata de coronavirus se anunta a fi una cu consecinte teribile pentru un numar mare de tari europene si nu numai.
Spre exemplu, Liban s-a trezit in imposibilitatea de a-si mai plati datoriile incepand cu 9 martie si Argentina a raportat martea trecuta platirea a peste 10 miliarde de dolari de datorie insa momentan a fost nevoita sa suspende o transa din aceasta suma. Numeroase sunt tarile care erau deja slabite din punct de vedere economic inainte de izbucnirea acestei pandemii.
Inca inainte de sosirea crizei provocate de coronavirus, numeroase tari se confruntau cu cele mai mari datorii din istorie.
In Africa spre exemplu, nivelul de indatorare era stabilit la un nivel similar cu cel de dinaintea anularilor masive a datoriilor din anii 2000, in timp ce America Latina se apropia de cel de la nivelul din anul 1980, la originea crizelor in cascada si interventia Fondului monetar international din regiune.
Numarul cererilor de a intra in faliment au crescut in Rusia cu aproximativ 68% in primele luni ale anului 2020. specialistii in economie estimeaza ca acest « trend » va continua pe fondul pandemiei de coronavirus. 1,1 milioane de rusi risca sa intre in scurt timp in incapacitatea de a-si achita ratele sau creditele ipotecare.
Conform surselor, aceasta crestere uriasa a cererilor de faliment vine si pe fondul unei modificari legislative recente care nu a facut decat sa usureze acest proces. Practic, s-au simplificat procedurile pentru cererea de intrare in faliment pentru firme si datornicii nu au avut de ales, au fost nevoiti sa isi inchida afacerile.
Spre deosebire de criza din 2015, aceasta criza a fost provocata in mod clar de pandemia cu coronavirus si volabilitatea rublei. Acesti factori au dus la cresterea riscului ca salariile sa intarzie sau sa fie chiar reduse….Recent, guvernul rus a decis sa introduca o restrictie temporara, de 6 luni, asupra cererilor de intrare in faliment, drept masura in lupta cu criza provocata de pandemia cu coronavirus. In 2019 numai putin de 69.000 de firme au intrat in faliment in 2019, cu 58% mai mult decat in anul anterior.