In timp ce Regatul Unit a iesit din Uniunea Europeana incepand cu data de 31 ianuarie 2020, tara mai trebuie inca sa paraseasca piata unica si uniunea duaniara la finalul perioadei de tranzitie, 31 decembrie 2020. La aproximativ 6 luni de la iesirea din Uniunea Europeana incercam sa determinam cum este relatia dintre Uniunea Europeana si Regatul Unit.
Dupa « Brexitul politic » care a avut loc la inceput de an, ramane de dus la bun sfarsit « Brexitul economic » dupa cum a explicat si negociatorul din cadrul Uniunii Europene, Michel Barnier. Doar ca negocierile cu privire la noua relatie dintre Uniunea Europeana si Regatul Unit, incepute in luna martie au fost perturbate de aparitia noului coronavirus. Discutiile care trebuiau sa aiba loc pe data de 12 martie la Londra au fost anulate. Suntem mai aproape de un acord sau de un no deal ? Ce strategie vor aborda partile implicate ? Cateva discutii au avut loc sub forma de videoconferinta odata la 2-3 saptamani, intre 20 aprilie si 5 iunie. Pe data de 29 iunie, un nou ciclu de negocieri a debutat la Bruxelles.
Perioada de tranzitie : Uniunea Europeana deschisa, Regatul Unit indaratnic. La sfarsitul perioadei de tranzitie, pe data de 30 decembrie 2020, Regatul Unit va parasi piata unica si uniunea duaniera. Pe data de 6 iunie, ministrul Michael Gove a confirmat in mod oficial faptul ca guvernul sau nu va cere o extensie a perioadei de tranzitie. Regatul Unit avea cu toate acestea posibilitatea de a prelungi aceasta perioada cu un an sau cu doi ani inainte de 1 iulie conform articolului 132 din acordul de retragere. O decizie care depindea in totalitate de Regatul Unit deoarece Uniunea Europeana a lasat sa se inteleaga ca este favorabila ideii de prelungire a acestei perioade de tranzitie, din cauza calendarului strans de negocieri.
In ceea ce priveste partea britanica, guvernul lui Boris Johnson s-a opus cu vehementa acestei idei inca de la inceput. Versiunea amendata a acordului de retragere care a fost transcrisa interzice in egala masura guvernului sa faca o astfel de cerere. Steve Peers este de parere ca guvernul ar putea cere Parlamentului sa modifice legea.
Sosirea pandemiei cu coronavirus a perturbat negocierile. Initial, contaminand principalii interlocutori, pe Michel Barnier si pe Boris Johnson dar si limitand aceste negocieri la videoconferinte. Acest context ar fi putut permite justificarea unei schimbari de politica din partea britanicilor dar acest lucru nu s-a intamplat inca.
Regatul Unit nu exclude un no deal. Dupa sase luni de la inceperea procedurilor de iesire din Uniunea Europeana, Regatul Unit ar fi putut sa isi schimbe politica si sa ceara extensia perioadei de tranzitie. Regatul Unit nu exclude sa opteze pentru un no deal la sfarsitul lunii iulie daca negocierile nu vor avea niciun rezultat in cele din urma.