Statistici interesante despre asigurarea auto obligatorie

statistici asigurare auto rca

Asigurarea auto obligatorie genereaza venituri substantiale pentru asiguratori si este una dintre cele mai reglementate taxe din Romania. 2017 a fost un an al schimbarilor pentru asigurati, dar si un an in care numarul de asigurari a crescut substantial, in baza eliminarii taxei auto si achizitiei unui numar foarte mare de masini.

De asemenea, s-au pus in practica si o serie de modificari legislative pentru toti cei care au asigurari auto.

Care sunt principalele modificari ale legilor RCA?

In iulie 2017, cei care au asigurari RCA au fost nevoiti sa accepte mai multe modificari legislative destul de interesante:

1. Introducerea asiguratului cu risc ridicat. Conform celor de la romasig.ro, asiguratul cu risc ridicat va fi nevoit sa se adreseze biroului asiguratorilor de autovehicule din Romania pentru a putea obtine o oferta personalizata in functie de riscul pe care il prezinta.

2. Suspendarea contractului RCA duce la pierderea placutelor de inmatriculare. Cei care aleg sa isi suspende contractul de asigurare RCA trebuie sa depuna placutele cu numarul de inmatriculare, in mod obligatoriu.

3. Cererile de despagubire vor avea raspunsuri mai rapide. Una dintre vestile bune este ca toti cei care au nevoie de despagubire vor primi raspunsuri mult mai repede decat pana acum. Asiguratorii RCA sunt obligati incepand cu vara anului 2017 sa dea raspunsuri ferme in cel mult 30 de zile e la data inaintarii cererii.

4. Expirarea contractului anuntata din timp de asigurator. O alta obligatie pentru asigurator ete de a anunta cand expira contractul de asigurare. Acesta trebuie sa ofere informatii clare cu pana la 30 de zile inainte de incetarea contractului.

5. O noua infractiune este reglementata odata cu noile modificari. Astfel, comercializarea de asigurari falsificate si folosirea de piese auto contrafacute reprezinta fapte ce vor fi pedepsite penal.

6. Din 2017 nu mai calculeaza ASF tariful de referinta. Obtinerea tarifului de referinta pentru asigurari RCA se va face de o societate cu expertiza, ce va fi contractata de Autoritatea de supraveghere financiara. Calculul se va face semestrial.

Statistici privind evolutia asigurarilor auto in 2017

Majoritatea asigurarilor au cunoscut o crestere substantiala in 2017, inclusiv asigurarile generale. Asigurarile auto au reusit sa se evidentieze, totusi si sa genereze sume impresionante si statistici foarte interesante, printre care si faptul ca un RCA ieftin Bucuresti reuseste sa ofere solutii optime, spre deosebire de alti ani, cand asiguratii puteau avea probleme cu o asigurare cu costuri reduse.

In primul trimestru al anului, existau 9 asiguratori, dintre care primii 2 au reusit sa acapareze 59.31% din piata. Acestia sunt City Insurance si Euroins.

Cei de la City Insurance au avut prime de 336 de milioane de lei subscrise, insa aproape 9 milioane au fost subscrise pe teritoriul Greciei.

Valoarea totala a primelor a crescut si ea in primul trimestru al anului, depasind 1 miliard de lei. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, valoarea este cu 1.5% mai mare.

Printre statisticile care mai merita mentionate se numara si urmatoarele:

  • 78% dintre asigurati sunt persoane fizice;
  • Majoritatea oamenilor incheie asigurarile pe perioade de 6 sau 12 luni;
  • Evolutia daunelor a crescut destul de mult, atunci cand vine vorba despre vatamari corporale, insa a scazut in cazul celor materiale.
Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns