banci straine online cu conturi in euro

Sfaturi de ingrijire a celor dragi dupa diagnosticarea cu Parkinson

pexels-craig-dennis-128428

Boala Parkinson este o boala progresiva a sistemului nervos si afecteaza in special miscarile. Simptomele apar treptat si constau in tremor al extremitatilor, rigiditate sau incetinirea mersului. In functie de severitatea bolii, pacientii diagnosticati cu Parkinson pot avea nevoie de un ingrijitor pentru a face fata activitatilor zilnice [1]. Citeste in continuare si afla care sunt cele mai importante aspecte de care sa tii cont atunci cand ai grija de o persoana draga diagnosticata cu Parkinson.

Pastreaza o comunicare deschisa!

Relatia pacient-ingrijitor se poate dovedi provocatoare pe alocuri, iar daca nu iei in considerare viata intr-un azil de batrani, este important sa ai grija ca atat tu, cat si cel de care ai grija sa vorbiti cat mai deschis despre nevoi si asteptari. Uneori, ingrijitorul poate pica in capcana devenind “asistent”, in timp ce persoana ingrijita ajunge sa fie pacientul neputincios. Intrarea in aceste roluri este neproductiva si poate fi daunatoare pe termen lung facandu-l pe ingrijitor sa isi asume responsabilitatea unor activitati pe care persoana cu Parkinson le poate face si pe cont propriu.

Informeaza-te din surse sigure!

Cu cat intelegi mai bine boala si progresia ei probabila, cu atat vei putea sa ii oferi persoanei dragi o ingrijire mai buna si mai pliata pe nevoile sale. Boala Parkinson este o patologie complexa si este important ca informatiile pe care le citesti sa fie corecte. Discuta cu medicul neurolog sau verifica materialele educationale puse la dispozitie de asociatiile de pacienti.

Asigura-te ca medicamentele sunt administrate corect!

Administrarea corecta si riguroasa a medicamentelor este esentiala pentru controlul simptomelor. Daca persoana de care ai grija uita sa isi ia medicamentele, ai grija sa ii reamintesti acest aspect. Te poti folosi de diferite instrumente de reamintire, de exemplu poti seta remindere pe telefon sau poti apela la calendare special create in acest sens. Consecventa administrarii medicamentelor poate face o diferenta semnificativa in ceea ce priveste calitatea vietii pacientului [2].

Fii bland cu tine!

Asumarea rolului de ingrijitor poate reprezenta o iesire din zona ta de confort si este posibil sa fii pus in situatii pe care nu le-ai mai experimentat pana acum. Viata de zi cu zi se schimba odata cu stabilirea diagnosticului de Parkinson, in special atunci cand este vorba despre o persoana draga. Pot aparea modificari in rutina ta zilnica in ceea ce priveste activitatile casnice sau alte sarcini pe care le ai de indeplinit. Incearca sa nu pui presiune pe tine straduindu-te sa faci totul exact asa cum o faceai inainte [3].

In concluzie, diagnosticarea unei persoane dragi cu boala Parkinson poate aduce o serie de schimbari importante in viata voastra, iar procesul de ingrijire se poate dovedi dificil. Discuta deschis despre toate provocarile aparute si informeaza-te cat mai bine cu privire la aceasta boala pentru a-i putea oferi persoanei dragi de langa tine tot sprijinul de care are nevoie, adaptat nevoilor sale.

Surse informative

  1. “Parkinson’s Disease.” Mayo Clinic, 24 Mar. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/parkinsons-disease/symptoms-causes/syc-20376055.
  2. “The Parkinson’s Caregiver: 7 Ways to Help Your Loved One.” Johns Hopkins Medicine, 19 Nov. 2019, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/parkinsons-disease/the-parkinsons-caregiver-7-ways-to-help-your-loved-one.
  3. “How to Cope with Parkinson’s as a Caregiver.” Parkinson’s Foundation, www.parkinson.org/Find-Help/Blogs/Caregiver-Corner/How-to-Cope-With-Parkinsons-as-a-Caregiver.
Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns