Lucruri mai puțin știute despre rinoceri

imagine

Rinocerii sunt printre cele mai vechi animale existente. Oamenii de știință susțin că primele specii de rinoceri au apărut în urmă cu 50 de milioane de ani și se găseau inclusiv în zonele în care astăzi se află Europa și America de Nord. Numărul lor este într-o scădere continuă însă și acum mai pot fi găsiți doar în Asia și Africa, unde sunt ultimele cinci specii de pe pământ.

Rinocerii au însă un farmec aparte, despre care e bine să știi mai multe lucruri:

  1. Coarnele lor nu sunt formate din oase – Acesta este unul dintre marile mituri legate de rinoceri. Mulți oameni cred că au coarnele formate din oase, dar ele sunt, de fapt, constituite din keratină, același compus din care sunt alcătuite și unghiile oamenilor. Interesant este că o specie de rinoceri nu are coarne: femelele de Java. Rinocerii indieni și masculii de Java au câte un corn, în timp ce cei albi și negri de Sumatra dețin două.
  1. Au forme și mărimi diferite – De la specie la specie, forma și mărimea acestora diferă. Cei mai mari rinoceri sunt cei indieni, care pot ajunge la o greutate ce variază între 2.500 și 3.000 de kilograme. La polul opus, rinocerul de Sumatra cântărește în jur de 700 de kilograme.
  1. Rinocerii sunt personaje importante în filme și jocuri – Rinocerii sunt îndrăgiți de oameni de toate vârstele, iar din acest motiv sunt prezenți adesea în filme și jocuri. Un film de animație în care apar rinoceri este Zootopia, lansat în 2006. De asemenea, rinocerii pot fi văzuți adesea și în jocuri de casino. În secțiunea pacanele online NetBet sunt nu mai puțin 12 jocuri despre rinoceri, iar unul dintre cele mai apreciate titluri cu animale din cazinouri online este Great Rhino Megaways. Rinocerul este simbolul numărul unu al acestui joc, alături de animale precum leopard, crocodil, gorilă, hienă și flamingo.
  1. Nu văd bine la distanță – Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință după ce i-au studiat cu atenție. Iar situația aceasta nu este tocmai bună pentru ei, fiind și unul din motivele pentru care au rămas atât de puțini pe planetă. Fiind victimele braconierilor, rinocerii nu se pot feri cum trebuie. Din acest motiv au și obiceiul de a fi agresivi cu alte animale.
  1. Se înțeleg bine cu pasările Buphagus – Poate că e cea mai bună relație pe care rinocerii o au cu alte animale. Pasările le protejează sănătatea rinocerilor pentru că le mănâncă insectele care stau pe spatele lor. De asemenea, păsările îi avertizează pe rinoceri în cazul în care în jurul lor se află anumite pericole.
  1. Pielea rinocerilor este sensibilă – În lume se mai află în jur de 20 de mii de rinoceri, care au o piele sensibilă, deși startul acesta este destul de gros. Ei suferă în special la arsurile solare și la mușcăturile insectelor. Ei se ajută de noroi pentru a beneficia de un strat de protecție, motiv pentru care adesea pot fi observați tăvălindu-se.

  2. Au o viteză impresionantă
    – Chiar dacă au o greutate importantă, rinocerii reușesc să prindă o viteză neașteptat de mare. Conform studiilor realizate de oamenii de știință, ei ajung până la o viteză maximă de 64 de kilometri pe oră. Este ceva impresionant, în condițiile în care viteza este de aproximativ două ori mai mare față de a unui om, care, oricum, are o greutate mult mai mică. Așadar, oamenii de știință au ajuns la concluzia ca atunci când întâlnești un rinocer trebuie să eviți să alergi, ci mai degrabă să te urci într-un copac.

 

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns