Rolul îmbrãțișãrii în relația de cuplu

Dacã la începutul relației doream sã ne îmbrãțisãm tot timpul partenerul cu timpul acest comportament e utilizat mai rar sau e dat uitãrii.Dar oare de ce avem o dorința mare de a sta îmbrãțișați tot timpul la începutul unei relații și apoi numãrul îmbrãțișãrilor scade o datã cu numãrul de ani petrecuți împreunã.

Foarte multe persoane spun apropiaților cã pentru ei o îmbrãțisare valoreazã mai mult decât o mie de cuvinte, oare de ce este atât de importantã îmbrãțișarea într-o relație și care sunt beneficiile sale.

Pentru a rãspunde la aceastã întrebare,trebuie sã ne gândim la primele minute, zile din viața unui bebeluș. Când suntem mici, primul simț care ni se dezvoltã e cel tactil, avem nevoie de atingere, așa știm cã nu suntem singuri, cã nu suntem abandonați și cã primim afecțiune, de aceea de multe ori un copil plânge doar ca sã fie luat în braþe de mãmica lui și imediat se liniștește.Chiar a fost realizat un studiu privitor la copiii abandonați iar aceștia au fost împãrțiți în douã loturi: în cazul unuia dintre loturi i se asigura mâncare dar fãrã vreo atingere, iar celuilalt lot i se asigura mâncare dar bebeluși erau și luați în brate.Concluzia studiului a fost urmãtoarea: bebeluși care au fost luați în brațe au luat mai mult în greutate decât ceilalți.

Dacã în copilãrie ne dorim îmbrãțisarea pãrinților, a bunicilor și a celor apropiați, în adolescențã și în maturitate ne implicãm într-o relație de cuplu dar și de prietenie și oferim afecþiune prin îmbrãțisare, timpul trece prea repede când îmbrãțisãm persoana iubitã.Desigur cã putem vorbi de o multitudine de tipuri de îmbrãțișãri în funcție de ceea ce ne dorim sã transmitem prin aceasta, și anume:

1. Îmbrãțisarea la revedere ( aceasta este comunã pentru relația de prietenie dar și de cuplu): când ne întâlnim cu persoana dragã o îmbrãțisãm pentru a-i arãta cã ne e dragã, ne-a lipsit dar ºi pentru a-i spune când de mult înseamnã pentru noi.În cazul relației de cuplu, îmbrațisarea este completatã de un sãrut, iar parteneri se simt contopiți unul cu celãlãlt.

2. Îmbrãțișarea nocturnã – este caracteristicã relaþiei de cuplu dar și a celei între copil ºi pãrinte. Voi trata mai mult importanþa acesteia pentru cuplu: în liniștea nopþii ce e mai plãcut decât a simþi cã partenerul te îmbrãþiºeazã, simt cãldura corpului lui, te simþi iubit ºi în acelaºi timp ocrotit.Ador când mã trezesc noaptea sã-mi îmbrãțisez partenerul ºi sunt fericitã când dimineaþa îmi spune cã mi-a simþit atingerea și cã a dormit atât de bine.

dormit-cuplu-610x300

3. Îmbrãțișarea de dimineațã – ceasul deșteptãtor ne deranjeazã când ne aduce aminte de o nouã zi de muncã dar parcã prindem energie când partenerul ne trezește cu o îmbrãțișare, ne simțim iubite, ocrotite și aș putea spune femei…nimic nu mai conteazã și nu ne poate strica buna dispoziție.

4. Îmbrãțișarea la începutul actului sexual și în timpul acestuia- prin acest tip de îmbrãțișare, parteneri transmit dorința sexualã, nevoia de apropiere fizicã și de contopire cu partenerul.

5. Îmbrãțișarea dupã finalizarea actului sexual – este doritã foarte mult de femei iar la nivelul corpului acestora se elibereazã hormonul afectivitãții- oxitocina.Nivelul acesteia este mult mai ridicat la femeile împlicate într-o relație decât la cele singure,determinând creșterea încrederii în sine și a unei stãri de calm dar având un rol important și în procesul de îndrãgostire.La femei acest hormon se întâlnește cu estrogenul, de aici nevoia femei de apropiere fizicã dupã finalizarea actului sexual iar la bãrbat întâlnește testosteronul de aceea bãrbatul adoarme dupã actul sexual.

6. Îmbrãțișarea în condiții de stres – fiecare dintre noi ne confruntãm în fiecare zi cu situații mai dificile iar acasã ne dorim un partener care sã ne asculte și sã ne îmbrãțișeze pentru cã astfel ne calmãm.Dar și partenerul nostru are nevoie sã se calmeze, sã-i oferim liniștea de care are nevoie dar și afecțiune.

Cu siguranța cã exista mult mai multe tipuri de îmbrãțișari într-o relaþie de cuplu, dar nu multitudinea lor este importantã ci faptul ca parteneri sã conștientizeze importanța acesteia.O femeie are nevoie de afecțiune, de o stare de siguranþa ce ii poate fi conferitã de partener și prin îmbrãțișare iar un bãrbat are nevoie de încredere, liniște dar și afecțiune.Nu uitați de puterea limbajului nonverbal într-o relație și cât de mult bine face o îmbrãțișare, nu vã transformați în doi colegi de apartament.

Salvează

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns