Din punct de vedere economic Marea Depresiune este un termen ce ne spune multe. Acesta este legat foarte mult de catre analistii economici de criza economica mondiala in care ne aflam in prezent. Pentru a reusi sa trecem de aceasta etapa trebuie sa intelegem mult mai bine care au fost cauzele care au determinat Marea Depresiune si cum a fost aceasta depasita.
Perioada in care s-a manifestat acest fenomen este reprezentata de intervalul 1929-1939 si s-a concentrat in 3 faze majore. Prima faza nu este inclusa strict in Marea Depresiune si este etapa premergatoare recesiunii economice (1921-1929). A doua faza a debutat la inceputul anului 1929 si s-a finalizat in 1933. Cea de-a treia etapa in care s-a concretizat Marea Depresiune s-a terminat in anul 1939.
Rezumat:
Marea Depresiune – Prima faza
In aceasta perioada nu s-a facut simtita o criza acuta si numai evenimentele premergatoare crizei. Politica monetara aplicata de FED in acesti ani a dus la un proces defaltionist. Bunurile de consum cresc din punct de vedere al pretului, in timp ce cele intermediare scad cu un procent de 0,9% pe an. Creditul de consum s-a dublat in perioada din Marea Depresiune iar salariile mici faceau ca majoritatea masinilor sau a radiourilor sa fie cumparate in rate.
Creste concomitent si creditul pe care bancile il acordau brokerilor pentru tranzactii pe piata de capital. Odata cu aceasta evolutie, investitiile la bursa de valori devin din ce in ce mai profitabile in comparatie cu depunerile la banci. Un procent extrem de mic putea totusi sa faca astfel de investitii: doar 0,1% din populatie, majoritatea efectuau rate la banci.
Marea Depresiune – A doua faza
Indicele Dow Jones Industrial Average a ajuns la 381 de puncte in septembrie 1929, de la cele 191 de puncte din anul anterior datorita imprumuturilor enorme pentru a finanta operatii de tip speculativ. De asta data populatia nu mai investea la bursa de valori, ci in titluri corporative si se bazau pe castiguri semnificativ mai bune din randamentul ridicat al valorilor mobiliare in comparatie cu dobanda bancara.
O solutie pe care FED trebuia sa o ia in acea perioada pentru a evita ceea ce avea sa urmeze din Marea Depresiune era sa miscoreze rata dobanzii pentru a evita o criza de lichiditate. La 3 septembrie 1929 Bursa de Valori din New York a inregistrat un maxim istoric. Semnele de revenire din anul 1930 erau anemice. Tot in aceasta perioada a fost acceptata si Legea Smoot-Hawley, care avea la baza protejarea produselor americane de tip agricol in fata celor de import, care erau mult mai ieftine. Efectul dezastruos pe care aceasta lege l-a avut a determinat alte state sa adopte masuri de retorsiune.
Marea Depresiune – A treia faza
Aceasta este cunoscuta sub denumirea de faza de revenire. Reformele noi in sistemul bancar, o structura la fel de noua a pietei imobiliare si proiectele publice de dimensiune mare se constituie in programele de salvare din Marea Depresiune. Salariile angajatilor din sectorul public, dar si pensiile veteranilor de razboi sunt reduse cu 40%.
De ce s-a declansat criza economica din anii 1929-1939?
Deoarece rata dobanzii a fost marita de FED iar aplicarea unor masuri protectioniste a avut ca rezultat contractia comertului de tip international.
Parca citesc stirile de azi! Ne paste o noua depresiune?
Sa speram ca nu 🙂