Poate multi dintre voi veti rade cand veti citi aceste randuri insa este o realitate cruda: taranii nostri isi muncesc dintotdeauna pamanturile cu sudoarea fruntii, folosind clasicele sape cu coada de lemn de pe vremuri. Eu insa mi-am dorit ca bunicii mei sa nu mai duca povara unei munci fizice grele si am zis sa le fac o mica bucurie…
I-am cumparat bunicului un motocultor, sau o motosapa, asa mai pe intelesul lui… La inceput s-a uitat asa.. chioras la ea, neintelegand la ce i-ar putea fi de folos si, mai ales, cum se foloseste o astfel de unealta asa ca am incercat cat am putut sa ii explic despre ce este vorba si cum se utilizeaza aceasta unealta…
Mai intai i-am spus ca munca ii va fi cu mult usurata si ca nu va mai avea dureri de maini si spate dupa o zi lunga de munca la camp. Mai apoi am inceput cu detalii tehince, sa le spun asa… I-am explicat ca si cand nu ar avea acest instrument de munca in fata lui…. ca si cum i-as povesti despre el…
Motocultoarele sunt utilaje de dimensiuni reduse, ce dispun de o constructie simpla si sunt echipate cu un motor de putere mica, cuprinsa intre 3 si 12 cai putere si se conduc cu ajutorul unui ghidon de catre o singura persoana.
Cu ajutorul acestor motocultoare se pot realiza diferite munci ale campului cum ar fi sapatul cu frezele atasate sub motocultor in locul rotilor, cat si aratul cu plugul normal sau clasic si combaterea buruienilor cu prasitoarea tractata. De asemenea ele mai pot fi folosite ca si cositoare cu ajutorul coasei frontale atasate de motocultor, daca utilajul pe care l-ati achizitionat dispune de acest accesoriu. De asemenea, motocultoarele se pot utiliza pentru operatii de gradinarit pe suprafete de peste 1500 mp pana la 20.000 mp, fiind ideale pentru a recolta furaje daca sunt echipate cu coase, cat si in ferme de mici dimensiuni sau in gospodarii. Totodata, se pot utiliza si pentru lucrarile de aratura de toamna, de maximum 20 de centimetri la motocultoarele de 8 cai putere.
Va dati seama ca bunicul a ramas „cu gura cascata” cand a vazut si a auzit aceste minunatii incat a vrut pe loc sa o incerce… Si tot avea el de prasit niste porumbi in locul de langa casa asa ca s-a si apucat de treaba… Odata terminata treaba a venit acasa si a spus :” Fata tatii, multumesc! Nici nu am simtit ca muncesc!” Mi-a umplut inima de bucurie!