Hannibal

Venit din negura timpului, cu aproximativ 2200 de ani in urma, acest Hannibal starneste si in prezent o admiratie deosebita. De ce aceasta admiratie? Poate ca nimeni in epoca lui nu a indraznit sa atace tocmai Roma! Este istoria a ceea ce numim astazi Razboaiele Punice, razboaie intre Cartagina si Roma. Ani, date ale bataliilor? Nu are importanta. Numarul mortilor? Multi, toti deja uitati, stersi de timpul ce loveste implacabil omul si naste istoria… Insa pe Hannibal nimic nu il poate sterge, nici macar timpul!

hannibalEste un paradox, insa intrega istorie a stat pentru o clipa in mana lui Hannibal, fapt foarte rar intalnit. Erau timpuri in care Imperiul Roman era la inceputul unei expansiuni fara precedent, o expansiune ce a schimbat cursul istoriei pentru totdeauna. Insa erau si timpurile in care Cartagena lupta cu Roma pentru suprematie, motiv pentru care Hannibal a plecat intr-o campanie ce a ramas in istorie, o campanie menita sa supuna Roma! In fruntea unei armate devotata scopului, Hannibal a plecat din nordul Africii, acolo unde era Cartagina, a intrat prin Spania, dupa care a invins, la propriu, Alpii, o traversare unica in istoria omenirii. Era in peninsula Italica… Pana si acest mars era suficient pentru a intra in istorie, insa pentru Hannibal a fost doar inceputul drumului spre Roma si…nemurire.

Ce a urmat? Istoria a consemnat, Hannibal cu armata sa a masacrat la propriu toate legiunile romane! Era la portile Romei, avea cursul istoriei in mana si a ales sa…nu atace. Da, Roma exista si azi datorita faptului ca Hannibal a ales sa nu atace Roma, o cetate fara aparare. A gandit ceva in genul…”Am invins, ce rost are sa masacram copii si femei fara aparare si eventual cativa soldati speriati?”. Pentru Hannibal era o problema de onoare in a nu ataca Roma, tinea mai mult de morala. Insa Roma isi revine, elibereaza sclavi si gladiatori, inroleaza copii… Ce a urmat? Roma invinge peste ani Cartagina, si nu doar atat, o rade de pe fata pamantului la propriu! Copii, femei, barbati mai tineri sau batrani, toti au fost masacrati fara mila! Este exact ce nu a facut Hannibal cand a avut ocazia…

Cat de mult a schimbat istoria acea decizie de a nu ataca si rapune Roma? Suficient sa observam istoria Romaniei! Nu mai eram latini! Nu mai exista Traian, poate doar Decebal! Atat de mult, si este doar un exemplu din multe altele! Morala? Nu stiu, iar pentru ca nu stiu intreb, cum este bine sa te porti in viata atunci cand ai un oponent ce are alte valori?

Poti invinge oare cu armele tale, sau este nevoie sa te cobori la nivelul oponentului? Apoi, trairi interioare precum mila, umanitatea si onoarea, sunt valori de care trebuie sa ne dezbracam uneori? :S Oare de ce Hannibal a ales sa crute Roma?

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns