Despre (in)cultura tineretului român

Am stat îndelung azi şi m-am gândit ce temă să tratez. Vroiam să iasă un articol super, că doar e primu meu articol pe www.locco.ro şi vreau să fac impresie bună. Dar, de obicei, când îmi propun să scriu (pentru că trebuie să scriu neapărat!) şi eventual mai îmi fixez şi un termen limită în minte, ideile mă părăsesc de parcă ar glumi puţin cu mine…

Stăteam pe feisbuc’ (ca tot omu’) şi mi-a atras atenţia un lucru: dorinţa noastră de a părea oameni culţi, deştepţi şi bine informaţi. O domnişoară care adăugase la fotografiile ei zeci de citate de Coelho, Cioran sau Eliade. Interesant faptu’ că vrea să-şi arate cultura, d-şoara respectivă. Şi iată o replică puţin mai jos „Adevărat” cu referire la citat şi răspunsul ei „Da. Cred că e dintr-o melodie” . Trist că nu mai facem diferenţa între un citat dintr-o carte şi un vers din hip-hop (a nu se înţelege că am ceva cu acest gen’ muzical). Am ieşit imediat din fotografiile d-şoarei, cu un gust amar şi constatarea că din ce în ce mai puţine persoane citesc o carte. Sunt curioasă dacă le spune ceva numele de Coelho… Probabil nu, probabil vor crede că e vreun cântăreţ de prin afară… Trist, dar adevărat. Astăzi nu se mai citeşte mai deloc şi cultura noastră, a tinerilor e puţin spus scăzută. Îmi amintesc vorbele unui profesor de acum vreo câteva săptămâni când ne explica că „Maricica” şi „Vasile” ( două nume alese pur întâmplător ) par întotdeauna mai frumoşi şi mai inteligenţi pe facebook. Ştii ce-i de râs ( sau poate chiar de plâns ) ? Că e foarte simplu să scriem pe google „citate frumoase” şi avem de unde alege, punem statusuri şi descrieri, şi păream inteligenţi ( cel puţin mai inteligenţi decât cei care scriu „Soonht` o fhetitsa` rasfatathaa` jhy bazzathaa shy am $m33cheriaa` inh sang3`” / „Sunth baiath de baiath, bazzath shi te fak din doua vorbe daka am cheff” ) fără să fi dechis o carte ( în afara manualelor în timpul lucrărilor pentru a copia ). Netul ăsta ne prosteşte, serios. M-am simţit jignită când am auzit şi „Sunt atâtea cărţi minunate în lume pe care nu am apucat să le citesc. De ce să citesc bloguri?” dar am înţeles azi că într-adevăr tineretu’ român citeşte trei citate şi se auto-declară admirator al lui Coelho, Cioran sau alţii.

Poate par acum încrezută cu articolul ăsta, dar dacă nu vei înţelege ideea este pentru că eşti unul dintre cei care nu au mai pus mâna pe o carte de la Abecedar încoace’  şi nu mă chinui să-ţi explic. Pentru cei care înţeleg ce vreau să spun: voi câte persoane care „dau pe-afară de inteligenţă” ( a se înţelege ironia ) aveţi în lista de facebook ?

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

8 thoughts on “Despre (in)cultura tineretului român

  1. Da, ce-i drept, toti mai putini citesc o carte.. Totusi, sunt si carti online ce se pot citi, ca tot traim in era informatiilor si al internetului.

  2. În primu’ rând eu nu pot citi online, parcă pierd ceva din bucuria de a răsfoi paginile unei cărţi.. şi în al doilea rând ar fi ceva dacă tineretu’ de azi ar folosi internetul ca să citească cărţi online. Fac parte din generaţia asta, şi ştiu că motivul pentru care 99% intră pe net este messenger/facebook/jocuri online etc în niciun caz CĂRŢI

  3. Literatura = adevărata mea realitate. A fost o afirmaţie făcută de doamna mea profesoară de Limba şi literatura
    Română la o activitate la care am participat prin mai 2011. De acolo l-am descoperit cu adevărat pe Camil Petrescu şi valorile unei adevărate persoane plecând de la simple personaje. Mi-a fost dat un exemplu pentru că citind, ne dezvoltăm gustul estetic ;).

Lasă un răspuns