Cum alegi rigolele carosabile potrivite pentru diferite tipuri de drum?

Locco2

Rigolele carosabile sunt soluții de înaltă calitate pentru managementul eficient al apelor pluviale, utilizate cu succes în diferite tipuri de proiect pentru amenajarea spațiilor carosabile și rutiere. Se pot monta atât pe suprafața de drum rutier, cât și pe zonele de acostament sau în locurile dedicate spațiilor de parcare.

Raportându-ne la această versatilitate a rigolelor carosabile, vom detalia în cuprinsul acestui articol modul în care acestea se aleg în funcție de specificațiile unui proiect de amenajare. Sarcinile la care sunt supuse aceste elemente de drenaj reprezintă un factor-cheie în procesul de alegere, dar despre toate acestea vom discuta mai multe azi!

De ce sunt apreciate rigolele carosabile?

Sistemele pentru managementul apelor de ploaie pot include în structura lor complexă rigole carosabile modulare, aparținând diferitelor categorii de sarcină. Acestea sunt special concepute pentru a asigura performanța infrastructurii de drenaj, datorită caracteristicilor materialelor din care pot fi realizate. Printre cele mai utilizate de numără:

Fibrobetonul (FB)

Acest tip de beton securizat cu fibre este foarte puternic și mult mai flexibil față de betonul clasic. Mai mult decât atât, asigură un nivel ridicat de rezistență la variații meteo, temperaturi extreme, crăpături și uzură. De aceea, o rigolă carosabilă din fibrobeton este o soluție inspirată pentru amenajarea unor zone cu trafic intens.

Polimerbetonul (PB)

Un sistem pentru drenajul de suprafață al apelor de ploaie mai poate fi realizat și cu ajutorul rigolelor carosabile din polimerbeton, un material foarte rezistent și durabil. Datorită acestor caracteristici ale PB-ului, astfel de rigole sunt preferate pentru amenajarea unor zone supuse sarcinilor mari și expuse constant la acțiunea substanțelor chimice.

Polimerbetonul este un material cu o suprafață relativ netedă. De aceea, excesul de apă pluvială captat în interiorul rigolelor carosabile din PB au un tranzit fluid. Mai mult decât atât, este mai ușor decât betonul obișnuit, de aceea, asigură niveluri optime de manevrabilitate și confort pentru cei care lucrează cu acest material.

Polipropilena (PP)

Acest material plastic este ușor și flexibil, dar rezistent. De aceea, este preferat pentru fabricarea rigolelor carosabile. Sistemele de drenaj cu elemente structurale realizate din polipropilenă (PP) sunt rezistente la coroziune și substanțe chimice agresive, fiind ideale pentru diferite tipuri de zonă carosabilă.

În ce clase de încărcare sunt incluse rigolele carosabile?

Conform SR EN 1433, aceste rigolele sunt special concepute pentru a rezista în timp la solicitări specifice, în funcție de zona în care se montează. Sunt incluse în 3 clase de încărcare (sarcină) specifice. Ține cont de acestea, pentru a identifica mai ușor soluțiile de care ai nevoie:

  • clasa de încărcare C250 (sarcină maximă admisă – 25 de tone): rigole ce pot fi montate pe bordurile trotuarelor și în zone necirculate fără acostament;
  • clasa de încărcare D400 (sarcină maximă admisă – 40 de tone): rigole cu care se pot amenaja sisteme de drenaj pluvial pe partea carosabilă a drumurilor, acostamente și în spații dedicate locurilor de parcare;
  • clasa de încărcare E600 (sarcină maximă admisă – 60 de tone): rigole carosabile ce-și dovedesc utilitatea pe suprafețe supuse unor sarcini mari pe osie (ex – rute de tranzit rutier din porturi sau docuri).

Comandă online rigole carosabile pentru proiectul tău

Pe Vodaland.ro găsești acum o gamă variată de rigole carosabile, adaptate diferitelor cerințe de utilizare în amenajarea unor astfel de sisteme. Soluțiile disponibile online sunt fabricate conform Standardelor și Regulamentelor Europene, asigurând un raport calitate-preț foarte avantajos.

Acestea sunt încadrate în clasele de încărcare (sarcină) pe care le-am analizat mai devreme, fiindu-ți astfel mult mai ușor să identifici produsele de care ai nevoie. Tot pe site-ul celor de la Vodaland mai găsești și cămine de scurgere cu diferite accesorii, pentru a realiza un sistem de drenaj cu performanțe adaptate la cerințele unei anumite zone.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns