Rezumat:
Cu toții ne-am visat măcar o dată în viața noastră acționarii unor companii de renume mondial precum Amazon, Facebook sau Tesla. Dar cei mai mulți dintre noi alegem să nu dăm curs acestor vise din diferite motive, cel mai des fiind acela că nu prea știm cum să cumpărăm și să vindem acțiuni.
În articolul de față, vrem să îți explicăm exact ce ai de făcut pentru a realiza prima investiție pe bursa de valori și, în același timp, îți vom spune la ce trebuie să fii atent înainte de a achiziționa o acțiune.
Așadar, fără alte cuvinte de introducere, să începem.
Fă-ți un cont pe o platformă de tranzacționare
Prima și prima dată, până când să începi să te gândești spre ce companie ai dori să te îndrepți și pe acțiunile cărei societăți să te axezi, va trebui să îți deschizi un cont pe o platformă de tranzacționare.
Acolo îți vei putea testa abilitățile de investitor prin intermediul unui cont demo, care vine cu bani virtuali ce pot fi plasați în acțiunile preferate. Nu vei câștiga nici un ban prin intermediul lor, dar te vei putea familiariza cu site-ul.
La o simplă căutare pe internet, vei vedea că există o mulțime de traderi autorizați prin intermediul cărora vei putea avea acces la acțiuni. Te îndemnăm să alegi doar acele platforme care vin fără costuri fixe sau taxe la realizarea de plasamente.
Fă-ți o analiză a apetitului de risc
Iarăși foarte important, înainte de a te axa pe acțiunile unei anumite companii, ar fi bine să îți faci o analiză atentă a apetitului de risc.
Altfel spus, gândește-te cât de simplu este să câștigi bani și ce procent din sumele câștigate ești dispus să riști să pierzi. Cum toate investițiile vin cu un oarecare grad de risc, este bine să te gândești că sumele investite sunt, cel puțin pentru o perioadă, pierdute.
De ce este foarte important acest apetit pentru risc? Pentru că, de cele mai multe ori, cu cât riscurile sunt mai mari, cu atât și potențialele câștiguri mari cresc.
Așadar, trebuie să te gândești ce tip de investitor ești:
- Genul foarte rezervat – crezi că randamentul oferit de bănci prin depozite bancare este prea mic, dar nu vrei să te expui unui risc prea mare – atunci ai putea să te axezi spre titlurile de stat sau obligațiuni
- Genul rezervat – vrei ca randamentul investițiilor pe bursă să fie unul decent, dar alegând variante ceva mai sigure, de genul ETF-urilor sau Indecșilor
- Investitor cu apetit pentru risc mediu – vrei ca randamentul plasamentelor să fie unul bunicel, iar pentru asta îți asumi riscuri ceva mai mari, optând, pe lângă variantele de mai sus și pentru acțiuni individuale ale unor companii
- Investitor cu apetit pentru risc ridicat – vrei ca investițiile tale să aibă randamente de ordinul zecilor de procente pe an, iar pentru a ajunge acolo, investești masiv în acțiuni și poate alegi chiar și câteva criptomonede, știind că riști ca oricând să pierzi din banii plasați
- Genul foarte îndrăzneț – știi că riști să pierzi mai toți banii investiți, dar vrei randamente maxime, așa că alegi în special acțiuni foarte volatile și criptomonede, nu neapărat cele mai cunoscute
Este strict alegerea ta în care dintre categoriile de mai sus ești dispus să îți direcționezi strategia investițională.
Cum faci prima investiție la bursă?
Odată ce ți-ai deschis un cont, ai testat puțin pe contul demo funcționalitatea aplicației și te-ai decis ce tip de investitor ești, e timpul pentru a face prima investiție reală.
Sfatul nostru ar fi să începi doar cu o sumă mică de bani și să te axezi pe companii ce fac parte din sectoare economice pe care le-ai studiat și le înțelegi.
În rest, îți urăm succes și să ai parte doar de verde în toate plasamentele pe care le realizezi.