Cum faci rost de linux si de programe pentru el

Exista mai multe distributii de Linux cum ar fi:

  • Slakware
  • RedHat
  • Debian (distributia asta mi se pare foarte friendly pentru utilizator si din acest motiv am si ales-o)
  • Suse (etc..)

Ce reprezinta o distributie? Practic reprezinta nucleul Linux… impreuna cu anume fisiere de configurare si anume programe. Ele difera doar prin modul de instalare si intretinere si atat.

Distributiile le putem descarca gratuit de pe internet insa pentru cei ce nu au acces la internet pot fi si cumparate. (sau mai bine apelam la un amic sa-l fac) Pretu mi sa parut un pic cam fenomen intre 30-50 de verzisori… cica aceste preturi consta in procesarea CD-ului si taxe pentru expediere …da’ cum sa nu de parca as vrea o copie a Linux-ului direct de la Linus Torvalds.

Programe disponibile pentru Linux avem destule!

  • Inlocuim clasicul Notepad pe care il avea windows-ul cu LibreOffice sau AbiWord
  • Inlocuim BSplayer sau Windows Media Player cu KMplayer
  • Inlocuim Utorrent cu Deluge
  • Inlocum Photoshop cu gxine si lista poate continua!

Pe langa acestea exista disponibile pe internet o mare varietate de programe, unele gratuite ,altele nu, iar mai nou marile case  de software au inceput sa porteze softurile lor pe Linux.

 

 

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

19 thoughts on “Cum faci rost de linux si de programe pentru el

  1. Am inteles asta, doar ca nu te grabi cu articolele inainte sa descoperi „adevarul”. Articolele iti vor ramane pe blog, si e aiurea apoi sa revi asupra lor sa le corectezi. Mai bine bibilesi pe ele inca de la inceput, si iti vor ramane perfecte si de o calitate buna. N-are rost sa te grabesti.

    Asta ca sfat intre colegi din blogosfera :).

  2. Asta asa e. Eu n-am lucrat mult cu programele Adobe, asa ca nu imi sunt necesare. De Office eram dependent, dar ma descurc fara probele cu ce am pe Ubuntu.

  3. Nu inteleg prea bine intrebarea… foloseam si notepad, si office, si mai era un instrument de redactare din Windows, dar imi scapa acum denumirea…

  4. In fine.. iti salvez blogul in bookmarks sa vad ce mai scrii. Succes

  5. Nu sunt veteran, dar am intampinat multe.. Am mai invatat asa pe parcurs.. Am citit mult si pe forumul Ubuntu. Am deschis chiar si o gramada de topicuri acolo cand nu gaseam rezolvare la problema mea pe Google.

  6. Atunci cand vor fi disponibile programele de editare video, voce, design create de Adobe, voi trece si eu pe Linux, acum nu trec la acest sistem de operare deoarece nu sunt programele cu care lucrez si de zi, decat sa pierd mai bine raman la XP-ul meu.

  7. Nu stiu cand ai dat ultimul check la linux … insa acum ai de toate in el ! doar ca au o alta denumire ! Stiu este mai greu sa lucrezi cu comenzi … mai usor este sa dai next,next,next , finish la o executabila in windows!

  8. Nu le-ai gasit alternativele potrivite..
    Notepad – gedit
    microsoft office – libreoffice, openoffice etc.
    photoshop – gimp
    bsplayer (imi e greu sa cred ca n-ai folosit vlc) – VLC, Mplayer etc
    lista poate continua.. am scris ceva articole pe tema asta, si in special la alternative in linux (ubuntu)

  9. Atat timp cat ei vor sa scoata profit masiv, mai ai de asteptat pana vor porta pachetele lor in Linux. Daca nu ma insel, photoshop cs2 si un dreamweaver vechi, merg instalate in Ubuntu prin aplicatia Wine.. Poti incerca si alte versiuni mai noi, dar slabe sanse.
    Daca iti trebuiesc neaparat pachetele Adobe, ramai pe Windows.

    PS: ai grija cu xp-ul. I-au oprit suportul. Orienteaza-te catre W7.

  10. In fine iti dai seama ca nu stateam sa insir la programe de inlocuire a clasicelor din windows. Am pus esentialul pentru un utilizator simplu … nu pentru un utilizator care avea parte doar de hard work cand vine vorba de pc.

  11. Eu mi-am cumparat manuale … deci tre sa tocesc acum ! VReau sa inteleg linux-ul macar pe jumatate de cum cunosteam windows-ul

  12. pune-le pe blog, suntem si noi curiosi, poate mai invatam una alta 🙂

  13. In ziua de azi.. Androidul a devenit un pc cu linux… Cel mai bun sistem de operare: Linux, se incarca rapid, mai fara buguri…

Lasă un răspuns