Cetatenia germana pentru copiii cu parinti romani, mai usor de obtinut

CETATENIE-GERMANA-PENTRU-COPIII-ROMANI

Un copil cu părinţi români care se naște în Germania devine automat cetăţean german? Răspunsul este nu. Dar, trebuie să știți că există câteva moduri prin care copilul poate dobândi cetățenia germană. Vă spunem în continuare care sunt acestea, dar și ce modificările legislative au fost adoptate pentru a simplifica cerințele și a oferi căi mai accesibile către cetățenie.

REGULI NOI PRIVIND CETĂȚENIA COPIILOR NĂSCUȚI ÎN GERMANIA

Vă amintim că Guvernul Germaniei a aprobat de curând o propunere de reformă majoră a legislaţiei privind cetăţenia. Printre multe alte schimbări, așa-numita „obligație de opțiune” pentru copiii străinilor născuți în Germania va fi complet eliminată conform planurilor ministerului. Astfel, adulți tineri, migranții din a doua generație nu vor mai trebui să aleagă între cetățenia germană și cetățenia părinților lor.

De asemenea, vor exista modificări la cetățenia automată acordată copiilor străinilor născuți în Germania. Perioada va fi redusă, de la opt ani, la cinci ani. „Reducerea considerabilă a duratei de ședere a unui părinte va crește numărul copiilor cu părinți străini care dobândesc cetățenia germană prin naștere în Germania”, se arată în proiect. Astfel, cetățenia germană pentru copiii cu părinți români va fi mai ușor de obținut.

Mai multe informații despre Legea cetățeniei în Germania în 2023, puteți citi aici.

CETĂȚENIA GERMANĂ PENTRU COPIII CU PĂRINȚI ROMÂNI

Legislația actuală prevede că orice copil născut în Germania după 1 ianuarie 2000 din cel puțin un părinte străin care a locuit în mod continuu în Germania timp de cel puțin opt ani și este rezident permanent, se califică pentru cetățenia germană în plus față de cetățenia părinților. Dar există o problemă: „copilul trebuie să decidă la un moment dat, între 18 și 23 de ani, dacă își păstrează naționalitatea germană sau o altă naționalitate dobândită prin naștere”, conform Ministerului german de Externe.

Cu toate acestea, cerința de a alege este valabilă numai pentru copiii care au primit cetățenia germană printr-un părinte care este rezident pe termen lung în Germania. Dacă părintele deține un pașaport german, copilul nu trebuie să aleagă, cu excepția cazului în care este cerut de cealaltă țară în care este deținător de pașaport. Aceasta înseamnă că, dacă un părinte străin obține cetățenia germană după nașterea copilului său, poate primi și un pașaport german pentru descendenții lor.

CUM SE PROCEDEAZĂ ÎN CAZUL ÎN CARE UN PĂRINTE ESTE GERMAN

Poate părea un dat că a avea un părinte german ar acorda cetățenia unui copil născut în Germania, dar nu este întotdeauna cazul. Dacă părinții nu sunt căsătoriți și tatăl este german, va trebui să se asigure că a completat un Vaterschaftsanerkennung (recunoașterea paternității) înainte de a putea revendica cetățenia.

Familiile în care un părinte este german și celălalt străin, de asemenea, presupun adesea că este nevoie de un singur pașaport, dar lucrurile pot deveni puțin complicate. Să presupunem că mama este deținătoare de pașaport român și tatăl posedă un pașaport german. În timp ce copiii lor pot călători cu ușurință în România fără probleme, ei pot întâmpina dificultăți la reintrarea în Germania, cu excepția cazului în care copilul lor are un Deutschen Reisepass oficial. Și este de la sine înțeles că un copil născut dintr-un părinte german în străinătate, indiferent dacă este tată sau mamă, trebuie să solicite oficial un pașaport german pentru a putea fi recunoscută naționalitatea germană.

CINE SUNTEM NOI? ȘI CU CE VĂ PUTEM AJUTA?

Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care v-ați gândit să încercați lucrul în Germania sau Austria. Noi ne vom ocupa mereu sa vă oferim articole interesante și potrivite pentru dumneavoastră. De asemenea, vă putem ajuta cu recuperarea taxelor în cazul în care ați muncit în Germania și Austria sau încă o faceți.

Noi vă stăm la dispoziție la:

  • numărul de telefon:  +40 369 805 805
  • Whatsapp: 0771 441 296
  • e-mail: office@migro.ro

De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Austria (dacă ai lucrat acolo în ultimii 4 ani).

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns