Cele mai extraordinare biblioteci din lume

Aceste edificii sunt pur si simplu impresionante, nu doar datorita operelor literare adapostite dar si datorita arhitecturii lor.

O biblioteca este asemeni unei capsule istorice pierdute in lumea moderna. La ora la care tehnologia ameninta aceste institutii de-a dreptul fascinante, acestea din urma au stitut sa se adapteze si sa se reinnoiasca pentru a prospera. Descopera cateva din cele mai extraordinare biblioteci din lume, celebre pentru arhitectura lor sau pentru importanta lor istorica.

Biblioteca Joanina, Portugalia. Bliblioteca Joanina se afla in sanul Universitatii Coimbra si a fost construita in secolul XVIII la ordinele regelui Ioan al-V-lea al Portugaliei.

Aceasta biblioteca in stil gotic este considerata una din cele mai originale si mai spectaculoase biblioteci din Europa. Arhitectura sa si decoratiunile sale atrag turistii care aleg sa facaun sejur in acest oras popular in randul studentilor.

Biblioteca publica din Taipei, Taiwan. Aceasta institutie extrem de preocupata de ecologie si-a deschis usile la Taipei in anul 2006.
Forma sa eco friendly ii permite institutiei sa consume mai putina energie. Dispune in egala masura de un colector de apa de ploaie.

Escurial, Spania. Aceasta biblioteca superba, in stil Renaissance, infiintata de Filip al II-lea poseda o manastire si se afla la San Lorenzo de El Escorial.

Edificiul este la fel de impresionant si la exterior datorita arhitecturii fascinante si picturilor sublime.

Biblioteca Municipala din Stuttgart, Germania. Aceasta cladire impozanta, in forma cubica gazduieste una din cele mai incredibile biblioteci. Desenata de catre Eun Youn Yi iese in evidenta prin structura sa futurista.

Biblioteca Alexandrina, Egipt. Aceasta institutie fantastica a fost ridicata in memoria vechii biblioteci din Alexandria are a fost distrusa in urma cu peste 1000 de ani. Aceasta versiune moderna, inaugurata in anul 2002, adaposteste 4 muzee, 4 galerii de arta si un planetarium.

Biblioteca Vasconcelos, Mexic. Formidabila biblioteca Vasconcelos din Mexic si-a deschis portile recent, este destul de noua. Arhitectura sa uimitoare este compusa din pereti transparenti si alei interconectate, ceea ce face din ea una din cele mai originale biblioteci din lume.

Biblioteca Trinity College, Irlanda. Situata in Trinity College, Irlanda, este cea mai mare biblioteca din Irlanda. Camera Lunga ti se va parea fara indoiala cunoscuta deoarece apare intr-un numar mare de filme.

Biblioteca gazduieste numai putin de 100 000 de publicatii pe an si adaposteste deja peste 4 milioane de carti. Pe langa colectia extrem de diversificata de carti, biblioteca se distinge prin arhitectura rafinata.

Clementinum, Cehia. Clementinum, un edificiu in stil baroc gazduieste Biblioteca nationala din Praga de mai bine de doua secole.
Biblioteca contine 6 milioane de documente precum si 20 000 de opere de teologie si de medicina. O vizita obligatorie pentru amatorii de literatura si de arhitectura.

Biblioteca Universitatii John Rylands, Anglia. In 1972, redeschiderea sa a marcat regruparea dintre Universitatea Manchester si John Rylands. Veritabila sa inaugurare a avut loc in 1900. Actualmente, propune un numar mare de servicii pentru cercetare academica si este deschisa publicului.

Tie care din bibliotectile prezentate mai sus ti se pare cea mai frumoasa?

Sursa: https://www.starsinsider.com/fr/voyage/283592/les-bibliotheques-les-plus-extraordinaires-au-monde

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns