In ziua de azi auzim tot mai multe atat in media cat si in online despre calitatea wserviciilor diferitelor organizatii, unele cu o calitate foarte buna, altele de o calitate indoielnica. Insa ce trebuie sa stim sau ce trebuie sa cautam atunci cand ne dorim sa aflam cum este cotata organizatia de ale carei servicii suntem interesati.
Rezumat:
Dar ce este de fapt aceasta certificare si cu ce este utila atat clientilor cat si organizatiilor?
Tot mai mult se vorbeste despre certificarea ISO 9001. Dar ce este de fapt aceasta certificare si cu ce este utila atat clientilor cat si organizatiilor?
In cateva cuvinte, simplu si pe intelesul tuturor certificatul ISO 9001 inseamna o apreciere a calitatii actului managerial de catre un evaluator extern (organism de certificare), o apreciere a bunelor practici din organizatie.
Poate ca va veti intreba daca o asemenea certificare este obligatorie sau nu. Tot ce pot spune este ca obligativitatea detinerii unei astfel de certificari depinde de fiecare organizatie in parte. Ce vreau sa spun este faptul ca daca o organizatie are deja un renume si se afla pe cele mai inalte culmi in domeniu de activitate din care face parte, atunci aceasta certificare nu este obligatorie. Insa, atunci cand vorbim despre o organizatie aal carei domeniu de activitate se afla intr-o zona in care are foarte mare concurenta, atunci obtinerea unei certificari de acest gen poate deveni un obiectiv obligatoriu. De ce? Pentru ca atunci cand te afli pe o piata cu o puternica concurenta, micile diferente pot face intotdeauna marea diferenta.
Exista insa si situatii in care obtinerea unui certificat ISO nu este obligatoriu sau necesar, insa exista posibilitatea ca o terta persoana, cum ar fi clientul, sa ceara o astfel de certificare pentru a avea siguranta ca serviciile de care beneficiaza din partea organizatiei sunt de cea mai buna calitate.
Pana la urma o certificare ISO 9001 reprezinta siguranta clientului ca va avea parte de cele mai bune servicii. Prin certificare se confirma ca organizatia are capacitatea de a-si atinge in mod consecvent obiectivele stabilite. Prin actul de certificare un organism de certificare atesta ca in interiorul organizatiei activitatile sunt gestionate eficace (se confirma, urmarind cerintele specifice ISO 9001:2008, desfasurarea in organizatie a unor procese eficiente de management).
De astfel de certificari se ocupa si cei de la IQCR (Integrated Quality Certification), iar mai muilte detalii despre felul in care acestia lucreaza si despre cum poti avea parte de un management al firmei/organizatiei tale de calitate la superlativ, puteti afla accesand site-ul www.iqcr.ro.
Aceasta certificare aduce in primul rand valoare unei firme in ceea ce priveste bunele practici de management in interiorul firmei/organizatiei. IQCR abordeaza diferite aspecte ale managementului calitatii si contine unele dintre cele mai cunoscute standarde ISO.
Asa ca, daca este posibil ca bunul mers al activitatii manageriale din firma voastra poate fi confirmat de un act/certificat oficial, de ce sa nu il obtineti? Din punctul meu de vedere, obtinand acest certificat veti avea parte de o mai mare credibilitate in fata clientilor si, implicit, de o crestere a clientelei.