Caracteristica definitorie a tulburării de anxietate socială, numită și fobie socială, este anxietatea intensă sau frica de a fi judecat, evaluat negativ sau respins într-o situație socială sau de performanță profesională/educațională.
Persoanele cu tulburare de anxietate socială se pot îngrijora anxietatea lor se manifesta în mod vizibil (de ex. înroșirea sau dificultatea de a-și găsi cuvintele). În același timp, le este teamă că își vor construi o reputație negativă: o persoană stupidă, ciudată sau plictisitoare. Ca urmare, evită adesea situațiile sociale sau de performanță profesională, iar atunci când o situație nu poate fi evitată, aceștia se confruntă cu anxietate și suferință intensă.
Multe persoane cu tulburări de anxietate socială se confruntă, de asemenea, cu simptome fizice puternice, cum ar fi o frecvență cardiacă rapidă, greață și transpirație, și pot suferi atacuri de panică pline de suferință, atunci când se confruntă cu o situație temută. Deși recunosc că teama lor este excesivă și nerezonabilă, persoanele cu tulburare de anxietate socială se simt de multe ori neputincioase în fața anxietății lor.
Tulburarea de anxietate socială are efecte negative asupra vieții oricărui om. De exemplu, indivizii pot refuza o oportunitate de angajare care necesită o interacțiune frecventă cu oameni noi. Sau evită să iasă la masă cu prietenii din cauza presiunii unei interacțiuni îndelungate.
Simptomele pot fi atât de extreme încât distrug viața de zi cu zi și pot interveni în mod semnificativ în rutina zilnică, în performanțele la locul de muncă sau în viața socială, ceea ce face dificilă terminarea școlii, mersul la interviu și obținerea unui loc de muncă. De asemenea, îngreunează și construirea relațiilor de orice fel. Persoanele cu tulburare de anxietate socială prezintă, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta tulburări depresive majore și este predispusă la consum de alcool.
Rezumat:
Orice persoană cu tulburare de anxietate socială poate experimenta simptomatologii diferite, în moduri diferite. Dar aici sunt câteva situații comune în care oamenii pot întâmpina dificultăți:
- Discuții cu oameni noi;
- Vorbitul în public;
- Întâlnirile de natură romantică;
- Angajarea în contact vizual;
- Intrarea în camere;
- Utilizarea toaletelor publice;
- Participarea la petreceri și alte tipuri de evenimente sociale;
- Mâncatul în fața altor persoane;
- Mersul la școală sau la serviciu;
- Inițierea conversațiilor.
Unele dintre aceste situații pot să nu vă cauzeze neapărat o problemă. De exemplu, vorbitul în public poate fi ușor, dar participarea în cadrul unui eveniment social ar putea fi un coșmar. Sau ați putea fi profesionist la conversații unu-la-unu, dar nu și la intrarea într-un spațiu plin de oameni.
Toți oamenii anxioși au motive diferite pentru a se teme de anumite situații. Dar, în general, este o frică copleșitoare de:
- A fi judecat de alte persoane în situații sociale;
- A se simți jenat sau umilit – și arătând asta prin înroșirea feței, transpirație sau tremurat;
- A ofensa accidental pe cineva;
- A fi în centrul atenției.
Din nou, experiența poate fi diferită de la persoană la persoană, dar dacă experimentați anxietate socială și sunteți într-o situație stresantă, ați putea avea simptome fizice cum ar fi:
- Batai rapide ale inimii;
- Tensiune musculară;
- Amețeli și grețuri;
- Tulburări de stomac și diaree;
- Incapacitate de a respira;
- Senzație de „părăsire a corpului”.
S-ar putea să observați simptome și să deveniți anxios imediat înaintea unui eveniment, sau să vă petreceți săptămâni întregi îngrijorați de acest lucru. După aceea, ați putea consuma mult timp și energie mentală îngrijorându-vă de acțiuni din trecut.
Cum vă este afectată viața
Anxietatea socială vă împiedică să vă trăiți viața. Veți evita situațiile pe care majoritatea oamenilor le consideră „normale”. S-ar putea să aveți dificultăți în a înțelege cum alte persoane pot gestiona atât de ușor astfel de circumstanțe.
Când evitați majoritatea sau cele mai multe situații sociale, vă sunt afectate relațiile personale. De asemenea, poate duce la:
- Stimă de sine scazută;
- Gânduri negative;
- Depresie;
- Sensibilitate ridicată la critici;
- Abilități sociale slabe care nu se îmbunătățesc.
Este posibil să nu vă fie ușor, la început, să solicitați ajutor pentru o afecțiune precum tulburare anxioasă, ceea ce vă poate face reticenți în a vă extinde rețeaua de prieteni. Dar dacă ați ajuns în punctul în care evitați orice tip de contact social și acest lucru începe să vă controleze viața, trebuie să discutați cu un profesionist în domeniul sănătății mintale. Există o mulțime de tratamente care vă pot ajuta.
Dacă ați evitat anumite situații sociale timp de cel puțin câteva luni și ați fost supuși unui stres sever din cauza acestui lucru, este timpul să obțineți tratament.
Cea mai bună modalitate de a trata anxietatea socială este terapia cognitiv-comportamentală sau medicația – deseori, chiar ambele. Clinica Oana Nicolau vă stă alături pentru ajutor!