Imprimantele 3D și tehnologia printării 3D au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani.
Foarte multe afaceri mici și mari au lăsat în urmă vechile metode de producere a materialelor în favoarea printării 3D.
Dar de ce au ales să facă asta?
De ce este mai predominantă prezenta imprimantelor 3D în domenii precum arhitectură, inginerie și construcții?
În România, cei de la Nutechnologies, oferă consultanță gratuită în alegerea unei imprimante 3D potrivite în funcție de domeniul de activitate.
Tot ei, mai precizează că e foarte important să discuți cu un specialist înainte de a alege un model. Există în ziua de azi prea multe modele, unele mai bune ca altele sau chiar specializate pe anumite industrii. Astfel, vei știi exact ce să alegi, pentru a nu plăti bani în plus pentru funcționalități de care nu ai nevoie.
Până la modelul potrivit, uite câteva beneficii ale printării 3D:
Rapiditate
Printre cele mai importante avantaje ale printării 3D se numără rapiditatea producerii de prototipuri. Asta înseamnă abilitatea de a proiecta, produce și testa o piesă în cât mai puțin timp.
Totodată, dacă este nevoie, design-ul poate fi modificat fără să afecteze prea mult procesul de producere.
Înainte de dezvoltarea industriei de printare 3D producere și testarea unui prototip ar fi durat săptămâni. De fiecare dată când se schimba ceva la prototip se mai adăugau câteva săptămâni. Și așa se ajungea ca un prototip să dureze cu ușurință un an.
Cu ajutorul imprimantelor 3D, piesele și prototipurile pot fi produse și testate în mai puțin de câteva zile.
Pentru afaceri mici, poate chiar și persoane amatoare diferența aceasta este semnificativă. Libertatea și creativitatea oferită de printarea 3D le oferă o șansă și celor care au o idee, dar nu au aparatura necesară pentru a o pune în aplicare.
O imprimantă 3D este tot ce au nevoie pentru a-și pune în aplicare ideea chiar din garajul lor.
Nu au nevoie de alți parteneri pentru producerea pieselor sau alte afaceri care să îi ajute în proces. Imprimanta 3D face toată treaba.
Probabil printarea 3D este cea mai bună opțiune pentru afacerile mici și medii care nu produc o mulțime de prototipuri.
Costurile
Pentru afacerile mici și medii care produc puțin cel mai eficient mod de crearea a obiectelor și pieselor este printarea 3D.
Metodele tradiționale de crearea a prototipurilor precum: CNC sau topire necesită o mulțime de mașinării scumpe, costuri imense de producție și experți care să le opereze.
Pe de altă parte o imprimantă este mult mai ușor și mai ieftin de utilizat și necesită mai puține persoane care să le opereze.
Flexibilitate
Un alt avantaj semnificativ al printării 3D este flexibilitatea pe care o oferă. Poți crea aproape orice îți trece prin cap atât timp cât se încadrează în volumul imprimantei.
Prin metodele tradiționale de producere fiecare mașinărie, design sau unealtă trebuia modificată pentru a putea realiza noul obiect.
Cu printatul 3D design-ul este încărcat în software-ul imprimantei, adăugat suportul necesar și aproape nici o modificare în cadrul mașinării.
La fel, printarea 3D oferă abilitatea de a crea și dezvolta forme imposibile metodelor tradiționale precum cavități în cadrul unor părți solide sau piese în alte piese.
Printarea 3D oferă și posibilitatea de a include mai multe materiale în același obiect. Așa poți obține mai multe culori, texturi și proprietăți amestecate într-un obiect.
Avantaje competitive
Datorită rapidității și prețurilor mici de producție ale printării 3D ciclul de viață al unui produs este redus. Afacerile dezvoltă și îmbunătățesc produsele într-un timp mai scurt și asta este bine pentru toată lumea.
Printarea 3D ajută la demonstrarea unei idei de produs clienților sau investitorilor în loc să o lase la voia imaginației.
Acestea au fost 4 avantaje de care poți profita și tu dacă decizi să folosești imprimantele 3D.