Simptome coronavirus, incubatie, tratament…tot ce trebuie sa stii despre Covid-19

De la aparitia sa in decembrie 2019 in China, coronavirus se propaga cu repeziciune in intreaga lume. Simptome, contaminare, incubatie, tratament…iata tot ce trebuie sa stii despre coronavirus.

De unde vine? Coronavirus a fost identificat pentru prima data in decembrie 2019 intr-o mare piata cu fructe de mare din Huanan, situat in orasul Wuhan, China, piata in care sunt vandute animale vii. Sursa acestui coronavirus este deci de origine animala chiar daca nu a fost inca identificata cu exactitate. Pangolinul, o specie deja pe cale de disparitie si liliacul sunt aratati cu degetul de oamenii de stiinta pentru potentialul rol respectiv de rezervor animal si de gazda intermediara. Insa implicarea lor ramane pentru moment ipotetica.

Cum se transmite? Coronavirus se transmite de la un pacient contaminat la o alta persoana prin intermediul picaturilor de saliva emise in momentul vorbirii sau prin tuse si stranut. Strangerile de mana sunt in egala masura de evitat – riscul de contaminare creste atunci cand doi indivizi se afla la o distanta de 1,5 metri unul de altul. Virusul se poate transmite si prin intermediul obiectelor infectate.

Care este durata de incubatie a acestui virus? Perioada de incubatie corespunde perioadei de contaminare si aparitiei primelor simptome de boala. In acest caz, aceasta perioada se situeaza intre 3-5 zile insa se poate extinde pana la 14 zile. Perioada medie de incubatie a virusului este de 5,1 zile.

Care sunt simptomele contaminarii cu coronavirus? Principalele simptome sunt urmatoarele:

  • febra
  • tuse
  • respiratie ingreunata

 

Insa sunt si alte simptome precum secretii nazale, dureri de gat sau chiar o conjunctivita care isi pot face aparitia. Este in egala masura posibil sa contactezi virusul si sa nu ai simptome. In acest caz, contagiozitatea este mai mica insa nu inexistenta.

Exista profile de risc? Cele mai vulnerabile persoane in fata acestei contaminari sunt persoanele in varsta si persoanele bolnave. Drept dovada, rata de mortalitate este mai ridicata in cazul persoanelor de peste 80 de ani, aceasta rata a ajuns la 14,8%. In ceea ce priveste persoanele bolnave, rata de mortalitate se ridica la 10,5% la pacientii atinsi de o patologie cardiovasculara, la 7,35 la pacientii care sufera de diabet si la 5,6% la pacientii care sufera de cancer.

Cum ne putem proteja de coronavirus?

Gesturile bariera constituie cea mai buna modalitate de a ne proteja de coronavirus dar si de a-i proteja pe ceilalti. Drept urmare, se recomandaȘ

  • spalatul cat mai des pe maini;
  • tusitul sau stranutatul in pliul cotului;
  • evita strangerea de maini sau imbratisarile;
  • foloseste servetele de unica folosinta si arunca-le imediat dupa ce le-ai folosit;

In plus, pentru a limita propagarea coronaviruslui in Romania guvernul a instituit stare de urgenta timp de 30 de zile.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns