banci straine online cu conturi in euro

Roland Garros, locul in care pasiunea pentru tenis spune povesti frumoase

tenis roland-garros

In contextul in care an de an se vorbeste mult despre Roland Garros, ti-ai pus intrebarea de unde vine numele acestei importante competitii de tenis? Ai putea crede ca turneul poarta numele unui jucator ale carui merite deosebite au determinat autoritatile sa il omagieze folosindu-i numele pentru o competitie unica la nivel mondial. Lucrurile nu stau deloc asa. Roland Garros a fost intr-adevar o figura marcanta a timpurilor trecute, insa activitatea sa nu a avut nicio legatura cu tenisul. Pilot de aviatie in timpul Primului Razboi Mondial, considerat unul dintre eroii Frantei pentru curajul si implicarea pe care le-a dovedit in timpul unei perioade in care lumea avea nevoie de asemenea caractere, Roland Garros a inovat dezvoltarea armamentului de razboi si a murit luptand pentru tara sa.

De ce Roland Garros?

Si, atunci, cum o competitie initiata in anul 1891 sub denumirea „Championat de France International de Tennis” a ajuns sa poarte numele unei persoane care nu a avut nicio legatura cu tenisul? Raspunsul intrebarii este legat de anul 1928, cand Franta trebuia sa organizeze un meci de Cupa Davis impotriva SUA, in contextul in care cu un an mai devreme, Rene Lacoste, Jean Borotra, Henri Cochet si Jacques Brugnon – „Muschetarii Frantei” – castigasera Cupa Davis la americani. La momentul respectiv, Guvernul tarii a donat Federatiei de tenis un teren pentru construirea unei arene, cu o suprafata de 3 hectare. Donatia a fost conditionata de Presedintele Stade Francais care a cerut ca arena de la Porte d`Auteuil sa poarte numele Roland Garros, in memoria primului pilot care a traversat Marea Mediterana in 7 ore si 53 de minute si, ulterior, a servit Franta cu devotament.

Arenele Rolan Garros

Initial, arena de la Porte d`Auteuil a fost construita pentru o capacitate de 10000 de persoane, ulterior fiind integrata intr-un complex cu mai multe arene, ocazie cu care intreg complexul a primit numele Roland Garros. Azi, principalele arene de la Roland Garros includ:

Philippe Chatrier – cunoscuta si sub numele de Arena Centrala, poarta numele unui fost jucator de tenis, fost presedinte al Federatiei Franceze de Tenis si ITF. Capacitatea arenei este de 14.840 de locuri. Din punct de vedere arhitectural nu este o arena spectaculoasa si nu beneficiaza de acoperis retractabil, un inconvenient care a dus la hotararea de a fi demolata si refacuta din temelii, noua constructie urmand sa fie finalizata inainte de turneul din 2020.

Cu o capacitate de 10086 de locuri, Suzanne Lenglen este a doua arena ca marime de la Roland Garros. Numele sau vine de la jucatoarea cunoscuta pentru meritele sale drept „La Divine”. In perioada 1914 – 1926, Suzanne Lenglen a castigat 31 de titluri de Slam. Arena este preferata de numerosi sportivi, dat fiind faptul ca terenul se afla mai aproape de tribune.

Multi considera ca arena Court 1 este cea mai spectaculoasa din intreg complexul. Forma sa este circulara, iar dispunerea celor 3800 de locuri ofera privitorului sansa de a vedea in detaliu ceea ce se intampla pe teren. Cu toate acestea, organizatorii Roland Garros si-au propus daramarea Court 1 si inlocuirea sa cu o arena mai mare pana in anul 2020.

Suprafata de joc

In perioada 1891 – 1927, competitia se desfasura pe iarba. Azi, la Roland Garros se joaca tenis pe zgura rosie (singurul turneu de Grand Slam care se desfasoara pe zgura), un dezavantaj clar al jucatorilor cu serviciu puternic si joc in forta. Suprafata de zgura incetineste mingea, producand un salt mare al acesteia in comparatie cu terenurile de iarba sau cele de tip hard. De astfel, din aceasta cauza, nume mari in tenis, precum Pete Sampras sau Boris Becker, nu au castigat niciodata la Roland Garros. Pe de alta parte, in istoria competitiei exista si jucatori care au reusit sa se adapteze la suprafata lenta si sa se impuna in timpul campionatelor – Bjorn Borg, Ivan Lendl, Rafael Nadal si Mats Wilander. Ilie Nastase, Bjorn Borg si Rafael Nadal sunt singurii jucatori care au castigat la Roland Garros fara sa piarda niciun set, iar cele mai multe victorii consecutive au fost obtinute de Rafael Nadal – 31 de meciuri.

Romani cu rezultate spectaculoase la Roland Garros

Pentru romani, zgura nu ridica probleme dat fiind faptul ca la cluburile din Romania se joaca pe zgura. La sectiunea asta nu am cum sa incep cu alt nume decat cel al lui Ilie Nastase, numarul unu mondial de doua ori, in 1972 si 1973 si primul campion de Grand Slam la „French Open”, in 1973. Apoi, in 1977, Florenta Mihai – prima finalista a Romaniei la Roland Garros – care a disputat doua finale, la simplu si dublu-mixt. La un moment dat, Florenta Mihai spunea: „Imi placusera aplauzele, ma distrasem, eram fericita ca disputasem doua dintre cele trei finale ale celui mai important turneu pe zgura. Am jucat pentru public si am pierdut, fireste! Jucam bine, stiam toate loviturile, puteam sa am o cariera mult mai spectaculoasa, dar luam totul in joaca si, din punctul meu de vedere, era o joaca serioasa”. Un an mai tarziu, Virginia Ruzici castiga turneul de la Roland Garros, dupa o finala-revansa pentru Romania, cu Mima Jausovic, 6-2, 6-2. Si, nu in ultimul rand, in 2014, Simona Halep si-a marcat la Roland Garros locul in elita tenisului mondial, prin jocul pe care l-a avut cu Maria Sarapova.

In concluzie…

Despre Roland Garros se pot spune multe, ramane insa o certitudine ca este cel mai solicitant turneu de tenis din lume la care ar trebui sa participi cel putin odata in viata.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns