click aici

Istanbul – La granița dintre două culturi


Istanbul poate fi comparat cu o cutie plină de comori adunate de-a lungul timpului, reflectând o gamă vastă de tendințe și stiluri. Miile de ani de contact dintre Orient și Occident l-au modelat într-un oraș încărcat de monumente unice bizantine și otomane, fiind introdus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

  Rămășițe ale gloriei bizantine   Cea mai impresionantă construcție a Imperiului Bizantin este Hagia Sofia, sau Biserica Sfintei Înțelepciuni, odinioară sediu al patriarhiei, ulterior moschee și în prezent muzeu. Mai multe biserici bizantine au supraviețuit în Istambul, precum Mică Hagie Sofia, fostă Biserică Sfinților Sergius și Bacchus, și Biserica Ortodoxă a Mântuitorului, în Chora, cu mozaicuri impresionante. Piața At MeyDani de azi era odată locația hipodromului imperial, unde aveau loc  curse cu cai și sompetitii sportive. O cisterna monumentală de apă cu o capacitate de 80.000 de metri cubi, numită Palatul Scufundat, îmbină frumusețea clasică cu funcționalitatea.

Istambul - Orasul de pe doua continente- (12)
  Reședințele sultanilor   Complexul Topkapi, fostă reședință a sultanilor, este în prezent un imens muzeu. Acest complex folosit în scopuri oficiale și ca sediu privat al familiei imperiale, a fost construit între secolul XV și XIX, fără niciun plan. A fost modificat pentru a se adapta nevoilor sultanilor de mai târziu, și fiecare parte a să este un monument istoric în sine. Sultanul Mohamed al II-lea a fost ultimul din locuitorii complexului. Cei care au urmat și-au construit reședințe mai moderne în stil european, cum ar fi Palatul Dolmabahce ridicat în anii 1842-1853 pentru Abdulcimed I, și palatele Ciragan și Yiliz, legate printr-un pod de marmură.

Istambul - Orasul de pe doua continente- (3)
  Faimoasa moschee Albastră   Cea mai impresionantă moschee turcească, Moscheea Albastră cu șase minarete, a fost proiectată de Mehmet Aga și construită în perioada 1609-1616. Pereții săi sunt acoperiți cu mii de plăci ceramice din Iznik, a căror culoare a inspirat numele popular al moscheii (oficial poartă numele fondatorului, Sultanul Ahmed). În apropiere, se află Palatul Ibrahim, una din magnificile Clădiri rezidențiale otomane. În prezent găzduiește Muzeul de Artă Turcă și Islamică.

  Templul închinat Comerțului.   Marele Bazar ocupă 30 de hectare și adăpostește nenumărate magazine și standuri pe 61 de străzi ale căror nume provin de la bunurile vândute aici (de exemplu: strada Aurărilor, Armurierilor, Croitorilor, etc). Are 22 de porți, 2 moscheii și 4 fântâni. Proprietarii primelor standuri au hotărât să construiască un acoperiș pentru ca derularea comerțului să nu fie împiedicată de vreme. În zonă s-au construit hoteluri pentru a oferi cazare negustorilor sosiți din țări îndepărtate. Întreagă zonă a fost înconjurată cu ziduri închise pe durată nopții. Orice se poate cumpăra de aici, de la suveniruri la prduse electronice.

Istambul - Orasul de pe doua continente- (6)

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.
LoccoChicco

LoccoChicco

Un sentiment adanc existent in fiecare, o umana nazuinta spre un “mai bine” menit, poate inconstient, sa duca la o lume mai buna… omniprezentul sentiment . Indiferent de epoca, indiferent de nivelul educational sau intelectual, omul a dorit o lume mai buna.


Related Articles

Cele mai frumoase orase europene pentru un city break

Simti nevoia sa faci un city break dupa ce, din cauza pandemiei, nu ai calatorit foarte mult? Vrei sa te

London Eye – obiectiv turistic in Londra

Te pregatesti sa vizitezi Marea Britanie? Ti-am creat o galerie foto cu cel mai popular obiectiv turistic. Roata din Londra

Ghid de călătorie – Nisipurile de Aur cum ajungi și ce poți face aici

Nisipurile de Aur sau Golden Sands, în limba engleză, este una dintre cele mai cunoscute și vizitate stațiuni din Bulgaria.


2 comments

Write a comment
  1. triste
    triste 6 martie, 2015, 15:32

    Din „Cea mai impresionantă construcție a Imperiului Bizantin este Hagia Sofia” dedus si ca bizantinii o numeau Agie pe Sofia! Impresionanta influenta otomana in bizantinii inca neocupati de turci.

    Reply this comment

Write a Comment

Lasă un răspuns

Sari la bara de unelte