Drumul oaselor

Multi incearca sa gaseasca si „fata umana” a comunismului, insa uneori pare imposibil, mereu din istorie razbat adevarate drame ale unui sistem opresiv, un sistem ce „iubea” omul in slujba caruia „lucra”, il iubea atat de mult incat a ajuns sa il ingroape la propriu in…Drumul Oaselor! Sunt drame poate uitate, insa am face bine sa ne amintim, asta in special pentru ca daca nu cunoastem istoria, greselile ei, posibil le repetam! Drumul Oaselor este povestea tragica a deportatilor numiti „contrarevolutionari si antisovietici”, in fapt, doar oameni ce aveau alta crez politic, altul decat cel comunist!

drumul oaselor
Drumul oaselor : Sursa foto Google Images

Facem un exercitiu empatic? Sa incercam…esti la tine acasa, in caldura familiei, te bucuri de prezenta sotiei, a copiilor, de linistea… Pana auzi batai in usa, dupa care deschizi, moment in care o duzina de oameni intra peste tine si te aresteaza, fara o explicatie! Esti altfel, iar acum te numesti detinut politic! Ce urmeaza? Aruncat intr-un camion, precum un animal, esti dus la gara, tocmai vei lua un tren spre destinatia finala, Siberia! Desigur, averea iti este confiscata, in plus, daca cumva familia iti este numita ca fiind de „chiaburi”, poti sa fi sigur ca si sotia impreuna cu copiii sunt deportati, doar ca nu ai habar unde anume…si poate nu vei afla niciodata. Ei bine, cum te simti? .hm. Poate nu prea bine, afara este frig, in Siberia gradele sunt cu minus, iar unde tocmai ai ajuns sunt -40…

Atat despre tine, daca ai reusit sa „simti” drama celor 1.000.000 de romani, bine, daca nu… nu conteaza, cert este ca ea a existat, valul de deportati a incetat dupa 1952, insa a continuat o buna perioada, boieri, iehovisti, adventisti, dar si oameni simpli, toti ajungand sa ingroase randurile unei populatii trimisa la munca fortata in Siberia. Iar cum comunismul era si „educatie prin munca”, au aplicat dictonul „munca il inobileaza pe om” la modul cel mai sinistru cu putinta! Nu stiu de unde incepe Drumul oaselor, insa se sfarseste in celebrul oras Magadan, un oras posomorat si rece ce pare a fi la capatul lumii…Din pacate multi ce au participat fortat la construirea drumului ce strabate o parte din Siberia, nici ei nu au aflat unde se sfarseste drumul, insa prin moartea lor au dat numele acestui drum, Drumul oaselor.

Cum in comunism respectul pentru om, pentru viata in general, nu a existat, cu atat mai putin pentru cei morti. Astfel, multi cei ce si-au dat ultima suflare in frigul Siberiei, au ajuns sa fie ingropati in…drum, de aici vine si denumirea Drumul oaselor, un drum ce are pe toata intinderea sa oasele celor ce au fost candva oameni in linistea familiei lor.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns