Cunoscuta din negura vremurilor, mierea este un pretios nectar recoltat de catre albine, fiind un aliat natural contra problemelor ce apar pe timp de iarna.
Mierea are numeroase virtuti, pe langa calitatile sale nutritive. Nectarul albinelor este un super aliment. Are proprietati antiseptice sau anti-inflamatorii pretioase pentru a lupta contra oboselii sau a infectiilor hivernale. Este unul din cele mai sanatoase alimente care se poate consuma pe timp de iarna.
Iarna aduce odata cu ea lotul sau de neplaceri sau de boli- raceli, bronsite, gripe, etc. In aceasta perioada a anului sistemul imunitar nu are cea mai buna dispozitie pentru a rezista agresiunilor exterioare. Naturala si nu foarte scumpa, mierea este cea care te va ajuta sa treci peste iarna si sa rezisti atacurilor succesive ale microbilor si altor bacterii.
Mierea- carburantul tau hivernal. Pentru a te proteja deci de infectiile iernii, nu trebuie sa iei cu asalt farmacia din cartier. Este de ajuns daca scoti la inaintare borcanul cu miere din dulap.
Mierea are proprietati antiseptice si blocheaza proliferarea de microbi sau bacterii, contribuind la accelerarea procesului de vindecare. Prezenta antioxidantilor din miere iti poate intari sistemul imunitar si te ajuta sa lupti contra anumitor maladii precum gripa sau raceala.
Compusa din 80% zaharuri, mierea contine si vitaminele A, B si C, minerale si proteine care fac din ea unb veritabil cocktail energetic pentru zilele reci de iarna.
Mierea are atat de multe virtuti incat ar trebui consumata la micul dejun, la pranz sau chiar la cina. Deoarece contine propolis, acest produs natural este un excelent atu pentru intarirea sistemului imunitar. Antiviral, antiinflamator, faciliteaza formarea de anticorpi.
Poate calma si durerile in gat. Datorita proprietatilor sale antiseptice si antibacteriene, mierea este recomandata pentru eliberarea tractului respirator, ameliorarea tusei si calmarea durerilor de gat. Cel mai bine ar fi sa se aleaga in acest caz, mierea de cimbru, brad, eucalipt sau lavanda, aceasta din urma fiind recomandata in caz de tuse uscata. Pentru un efect optim, amesteca acest nectar cu apa de lamaie.
In cazul in care suferi de balonare sau constipatie temporara, opteaza pentru mierea de rozmarin sau de erica pentru proprietatile lor laxative si diuretice. Acest ingredient accelereaza tranzitul intestinal, stimuleaza ficatul si amelioreaza digestia tuturor persoanelor predispuse la o digestie mai dificila.
Mierea este un alicament pentru iarna. Beneficiile mierii pentru sanatate nu se termina aici. De fapt, exista o multitudine de soiuri de miere, iar fiecare dintre ele are proprietati sale terapeutice. Cu toate acestea, putem identifica mai multe beneficii comune pentru diferitele tipuri de miere. Astfel, pe langa proprietatile mentionate mai sus, mierea mai are urmatoarele beneficii:
-combate anemia;
-stimuleaza apetitul;
-ajuta digestia;
-relaxeaza, destined si inmoaie tesutul inflamat;
-combate febra;
-faciliteaza tranzitul intestinal;
-ajuta la vindecarea ranilor mici;
-purifica si curata pielea ;
De asemenea, daca ai probleme cu insomnia, bea un pahar de lapte cald cu miere inainte de a merge la culcare. Combinatia dintre aceste doua elemente te va face somnolent. In concluzie, putem spune ca mierea este partenerul tau privilegiat pentru sanatate!
Sursa: https://www.radins.com/shopping/bien-etre/les-bienfaits-du-miel-pour-passer-lhiver/1447