click aici

Cum sa optimizezi un site Joomla?


joomla-seoA lucra in Joomla nu este deloc usor insa cu siguranta este o experienta aparte. Pentru a avea o viziune mai amanunta a tot ceea ce inseamna un website Joomla si, in mod special, cum se optimizeaza un site Joomla trebuie parcursi cativa pasi importanti, pasi care va vor asigura succesul, garantat! Ei bine, acesta este motivul pentru care am decis sa va prezint acest tutorial.

Fara a mai vorbi aiurea si a devia de la subiect inutil, hai sa intram direct in mijlocul problemei: cum sa optimizezi un site Joomla?

 1. Asigurati-va ca sunteti pe serverul potrivit! 

Asigurarea ca va aflati pe un server potrivit este primul pas, de ce? Pentru ca pur si simplu este foarte important!
Pentru a lucra mai usor cu Joomla este foarte important ca serverul sa fie cel mai potrivit. Tocmai de aceea se recomanda un server Apache . Acesta include un set de protocoale de retea cum sunt: FTP, FTPS, SMTP, NNTP, HTTTP SI HHTPS. Serverul Apache este mult mai ok pentru Joomla decat IIS (care este tot un set de servicii pentru Internet folosit de obicei in Microsoft Windows) pentru ca are mod_ rewrite instalat gata si astfel te scapa si pe tine ca utilizator de dureri de cap inutile dar optimizarea website-ului va fi mai usor de realizat.

 2. Redenumeste htaccess.txt in .htaccess 

Trebuie redenumit htaccess.txt in .htaccess pentru simplul fapt ca aceasta este versiunea folosita de Joomla si mod_rewrite.

 3. Activeaza intotdeauna SEF URL si URL Rewriting sef-mod_rewrite

In Configuratia Globala Joomla (Setari) cauta si seteaza optiunile „Search Engine Friendly URLs” si „Use URL Rewriting” cu „Yes” (Da).
Search Engine Friendly URLs este o setare care permite eliminarea tuturor bolboroselilor generate dinamic de URL-ul vostru si permite inlocuirea acestora cu meniul folosit de dumneavoastra ca pagina.
Use URL Rewriting este setarea care elimina /index.php/ din URL. Pentru ca aceasta optiune sa fie activata trebuie neaparat sa aveti activat mod_rewrite sau un fisier .htaccess .
Celelalte optiuni din Setari raman la alegerea fiecaruia dintre voi, de preferat ar fi sa fie tinute toate intr-o balanta si sa fie bifate cu „No” (Nu) celelalte trei, insa daca site-ul vostru are destul continut puteti bifa optiunea „Include Site Name in ppage title” cu „Yes” (Da).

 4. Eliminati „/images/” din fisierul Robots.txt 

011612_1405_InsertingVu16Aceasta parte din Joomla poate dezorienta foarte usor, oricat de mult ai fi lucrat. In fisierul Robots.txt generat si creat automat la instalare, Joomla are o functie de interzicere a directorului de imagini, instruind astfel motoarele de cautare sa nu caute sau sa indexeze un folder de imagini.
Dupa cum se stie, imaginile pot genera un soc foarte mare asupra traficului Google si a motoarelor de cautare.
Fisierul robots.txt se gaseste in directorul principal (root directory) si puteti utiliza Filezila sau alt program FTP pentru a obtine/elimina un fisier, astfel ca stergeti linia „Disallow:/images/” si apoi uploadati fisierul inapoi pe site. Filezila este recomandat pentru astfel de modificari insa puteti folosi si alte programe precum: Blade FTP, Smart FTP, Cute ftp s.a.m.d.

 5. Instalati JCE Editor Joomla site

Jce Editor este un program de editare / o extensie gratuit(a) insa nu aceasta este principalul motiv pentru care ar trebui sa il aveti instalat ci pentru ca furnizeaza o multime de caracteristici care ajuta la „asamblarea” si mentinerea site-ului. Aceasta extensie este o componenta foarte importanta pentru Joomla. Este si foarte usor de utilizat. Trebuie parcursi urmatorii pasi:
asigura-te ca este publicat mambot-ul corespunzator: din interfata de administrare – Mambots – Site mambots, cautare in lista si apoi Publish.
Pentru a-l testa: interfata de administrare – Site – User manager, alegi userul tau si in dreapta ai User Editor, alegi JCE si… spor la treaba.

 6. Foloseste ALT Tag si Image Dimensions 

Utilizarea acestor extensii permite adaugarea unui text alternativ la imagine dar si modificarea dimensiunilor imaginilor. Astfel se imbunatateste timpul de incarcare a imaginilor pe site.

 7. Gestioneaza-ti datele Meta 

Cuvintele cheie/tag-urile, descrierile si introducerea cuvintelor cheie in titlu sunt foarte importante. O componenta folositoare in acest sens este SEO BOSS.
Normal, pentru a edita datele Meta pentru Joomla trebuie parcurs fiecare meniu in parte item/article si sa editezi descrierile si titlurile paginii manual. Cu SEO BOSS poti face acest lucru dintr-un singur panou care permite modificarea datelor direct din el.
In momentul in care trebuie sa adaugi o descriere si cuvintele cheie pentru fiecare pagina trebuie sa te gandesti foarte bine. Este bine ca descrierea sa nu contina mai mult de 150 de caractere iar cuvintele cheie sa nu fie mai multe de 5 la numar.

 8. Alege www. Sau non-www. si Redirect 

Spre deosebire de WordPress, Joomla nu redirectioneaza automat site-ul de la versiunea www. La versiunea non-www (mobila). Acest lucru poate fi o problema insa poate fi rezolvata manual din fisierul .htaccess .

 9. Faceti un continut intern consistent 

Cand vine vorba de Sistemul de Mnagement al site-urilor, continutul duplicat poate fi o problema. Asta inseamna ca trebuie sa fiti foarte atenti in introducerea cuvintelor cheie si a linkurilor in text.

 10. Faceti-va site-ul sa „zboare”! 

Pentru ca site-ul Joomla sa se incarce cu o viteza de invidiat, sa simtiti ca zburati rasfoindu-i paginile trebuie sa parcurgeti trei pasi esentiali: sa beneficiati de un browser cache, sa activati comprezia Gzip si sa optimizati imaginile.
Beneficierea de un browser cache se face foarte usor. Se adauga urmatorul cod la sfarsitul fisierului .htaccess:

ExpiresActive On
ExpiresByType text/html "access plus 1 seconds"
ExpiresByType image/gif "access plus 1 years"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 months"
ExpiresByType image/png "access plus 1 months"
ExpiresByType text/css "access plus 1 months"
ExpiresByType text/javascript "access plus 1 months"
ExpiresByType application/x-javascript "access plus 1 months"
ExpiresByType image/ico "access plus 1 months"

Activarea compresiei Gzip se face astfel: din Global Configuration – Server si se bifeaza „Yes” pentru Gzip.
Optimizarea imaginilor – modificati dimensiunile imaginilor folosind programe precum Photoshop ( pentru windows) sau Gimp (pentru Linux).
Din toate documentatiile noastre de pana acum acestia sunt principalii pasi pentru optimizarea unui site Joomla.
Daca ati folosit aceasta platforma si aveti sfaturi sau trucuri noi pentru optimizarea Joomla lasati-ne un comentariu. Cu siguranta vor fi de folos cuiva!

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.
LoccoChicco

LoccoChicco

Un sentiment adanc existent in fiecare, o umana nazuinta spre un “mai bine” menit, poate inconstient, sa duca la o lume mai buna… omniprezentul sentiment . Indiferent de epoca, indiferent de nivelul educational sau intelectual, omul a dorit o lume mai buna.


Related Articles

Sleek – Responsive Bootstrap 3 Landing Page (Landing Pages)

Sleek– A perfect landing page to show off your website to this world. You can use this landing page for

Munca la negru

Din nefericire sunt des intalnite situatiile in care oamenii lucreaza la negru. Munca la negru   presupune prestarea unor servicii

De morti numai de bine..sau nu

 Există neîndoielnic anumite persoane care ajung să marcheze profund parte a existenței noastre ,un el sau o ea ce amputează,


9 comments

Write a comment
 1. Serban
  Serban 2 octombrie, 2013, 19:10

  Super tutorialul, chiar cautam aceste detalii sa ma bucur ca le-am gasit pe toate intr-un loc.
  De cateva zile ma tot chinui sa configurez aceasta mirifica platforma … acum cu ajutorul tau sper sa mearga mult mai repede.

  Multumesc pentru post!

  Reply this comment
 2. Titi Moldoveanu
  Titi Moldoveanu 9 octombrie, 2013, 15:41

  Am vazut ca au template-uri super , cred ca voi trece si eu la joomla mai ales ca hostul meu il ofera gratis in Fantastico AutoInstaller .

  Reply this comment
 3. Sorin
  Sorin 3 februarie, 2014, 00:44

  Salut! Ma intereseaza teme, de unde se pot lua teme de calitate atat gratuite cat si platite si securitatea. defapt mai tot ce stii despre securizarea unui site pe joomla. plus alte tutoriale te rog, de la 0 asa ca pentru incepatori.

  Reply this comment
 4. Andrei Juganaru
  Andrei Juganaru 29 septembrie, 2014, 13:23

  foarte bine scris articolul! bravo!

  Reply this comment
 5. VASI le R
  VASI le R 30 ianuarie, 2015, 21:04

  Am avut o tentativă de a mă „juca” cu Joomla, dar am abandonat-o. Chestiile din .htaccess cu browser cache şi Gzip pot fi adăugate şi în cazul unui blog WordPress.

  Reply this comment
  • Andrei Sebastian
   Andrei Sebastian 30 ianuarie, 2015, 21:11

   Adevarul e ca e naspa rau joomla, Nu cred ca as putea trece vreodata de la blogging pe wordpress la blogging pe joomla.

   Reply this comment

Write a Comment

Lasă un răspuns

Sari la bara de unelte