Cu cat omul isi pune mai multe intrebari despre sensul vietii cu atat ajunge tot mai des la acelasi raspuns simplu: cea mai mare problema a omului modern este UITAREA.
Precum o stare de rau si neliniste continua, uitarea a pus stapanire asupra unei parti majore a populatiei. In mod individual, in mod colectiv si din punct de vedere istoric si cultural fiinta umana este predispusa sa uite.
Nu numai trecutul se uita ci si prezentul si responsabilitatea fata de viitor. La nivel personal, starea fiecarui individ de a se concentra pe propriul ego predispune la ignoranta si uitare a tot ceea ce il inconjoara. Se creeaza astfel o ruptura intre fiinta si intreaga constiinta universala. La nivel colectiv, acest sentiment este perpetuat si constant intarit prin mijloace culturale si sociale. Factorii cei mai importanti din cauza carora se produce acest fenomen sunt: consumerismul aproape nelimitat si inconstient, adoptarea unui stil de viata neautentic si o inclinare catre materialism.
Partea optimista a lucrurilor este ca fiecare persoana are sansa de a se reconecta si de a isi reaminti cine este. Timpul nu este in totalitate pierdut, iar oamenii se poate redescoperi la nivel spiritual.
Lista lucrurilor uitate sau mai bine spus lista lucrurilor care merita reamintite:
1. Oamenii si-au uitat locul pe care il ocupa in natura
In ultimii doua sute de anii omul s-a desprins din ce in ce mai mult de natura. A exploatat, consumat si chiar incercat sa controleze natura pentru a hrani lacomia condusa de o nebunie egocentrica. Populatia a incercat sa se distanteze cat mai mult de cercul natural al vietii. A uitat si ignorat cum sa urmeze calea naturii si sa pastreze un balans armonios cu aceasta.
2. Oamenii au uitat conexiunea cu viata si cosmosul
Prin indepartarea graduala de natura s-a creat o ruptura in ceea ce priveste si ciclul universului. Unele triburi, aflate la periferia civilizatiei si care inca traiesc conform cailor ancestrale au reusit sa mentina inca vie legatura cu tot ceea ce ii inconjoara. In tot acest timp, civilizatia moderna, a uitat toate aceste lucruri si si-a insuflat un sentiment de propagare a separatismului care cu pasi marunti a indus o stare de dezechilibru.
3. Oamenii au uitat tot ceea ce stiau despre intelepciunea straveche
S-a uitat aproape totul despre intelepciunea ancestrala. In incercarea continua de a obtine cunostinte stiintifice prin rationalizarea mintii, s-a ignorat dobandirea de inteligenta prin deschiderea inimii. S-au dat uitarii si povestile antice si cunostintele populare transmise din generatie in generatie prin oameni intelepti ai antichitatii.
4. Oamenii si-au pierdut calea si visele
Prin pierderea caii catre firea interioara, oamenii au uitat sa viseze. Si mai important, au uitat cum este sa se vada ca fiind co-fondatorii propriei vieti. Se ignora in continuare faptul ca oamenii au puterea de a tese vise si de a le folosi in a crea propria realitate asa cum vor.
5. Oamenii si-au uitat scopul in viata
Cu un program constant agitat, vorbarie multa, zgomot si distragere a atentiei oamenii isi uita propriul scop pentru care traiesc zi de zi. Sunt prinsi intr-o transa in mansa a unei realitati consensuale prefabricate. S-a pierdut autenticitatea si scanteia interioara care conducea spre fericire si auto realizare.
6. Oamenii au uitat ca iubirea inseamna totul
Iubirea este un mister pe care putini il vad si simt. Un adevar ascuns adanc in interiorul fiecarei persoane. Multi au pierdut contactul cu acest sentiment si sunt incapabili sa il recastige. Iubirea este esenta fundamentala a existentei care completeaza constiinta umana.
7. Oamenii au uitat sa ierte
Facuti sa creada ca sunt indivizi complet separati si deconectati de toti ceilalti si tot ceea ce ii inconjoara oamenii au uitat sa ierte. In adevaratul sau sens, iertarea este actul prin care indivizii de reunesc fara sa tina cont de victime sau faptasi. Astfel populatia devine o imagine de ansamblu care convietuieste impreuna intr-un tablou complet si dinamic care se numeste viata.
8. Oamenii au uitat ce inseamna libertatea
Libertatea este un drept fundamental al fiecarui om de care nu ar trebui sa se uite niciodata.
In societatea moderna copii sunt nascuti intr-o lume si o realitate in care libertatea a ajuns sa fie un simplu concept. Frica ingradeste. Ideile preconcepute si ideologiile false s-au nascut din interesul de a proteja drepturile celor care se considera mai importanti. Libertatea nu trebuie ingradita de teama sau de vinovatie.
9. Oamenii si-au uitat adevarat putere
Traind constant in frica, oamenii au uitat cat sunt de puternici. Deasemenea au uitat puterea masiva pe care o are vointa si intentia de a schimba realitatea in care traiesc. Societatea devine o masa robotica uriasa care zilnici dezvolta ticuri pe care oamenii le urmeaza precum niste roboti preprogramati.
10. Oamenii au uitat ce i-a invatat istoria
Lectiile de istorie sunt menite sa educe civilizatiile viitoare in a nu repeta greselile deja facute. Lacomia si autodistrugerea imping oamenii catre a repeta din nou aceleasi erori. Societatea moderna nu poate fi invinuita si nici trasa la raspundere pentru greselile stramosilor dar poate invata din ele si are responsabilitatea de a educa viitoarele generatii.
11. Oamenii au uitat cum sa fie simplii
Viata de zi cu zi este un lucru complex si complicat. Populatia se lasa zilnic sedusa de stralucirea lucrurilor marute si de avutie. S-a dat uitarii frumusetea obtinuta prin simplitate si sensul simplitatii in sine.
12. Oamenii au uitat cum este sa aiba incredere unul in celalalt
Nu se mai observa frumusetea si miracolul vietii. Scepticismul si viziunea critica asupra a tot ce este ancorat in realitate a dus la pierderea magiei universului. Increderea in sine incepe sa devina un mit si este tot mai rar intalnita datorita standardelor impuse de societate.