Desi exista din ce in ce mai multe locuinte si din ce in ce mai multe spatii publice supravegheate video, majoritatea celor care detin un imobil nu au instalat inca un sistem de supraveghere video si nu stiu mare lucru despre ceea ce presupune o astfel de dotare.
De fapt, exista o multime de oameni care traiesc cu impresia ca instalarea unui sistem de supraveghere este extrem de costisitoare si renunta la idee inainte de a studia piata. Din fericire, in ultimii ani costurile generate de camerele de supraveghere au ajuns sa fie din ce in ce mai mici. Astfel, aproape oricine isi permite sa achizitioneze un sistem simplu, cu 3-4 camere. Pentru o achizitie inteligenta insa, trebuie si o informare cat mai corecta. Tocmai de aceea, urmatoarele informatii sunt esentiale.
Care sunt componentele sistemului de supraveghere?
Un sistem complet este compus din camere de supraveghere, echipamentul de inregistrare denumit DVR, cablurile de legatura, sursele de alimentare si evident, monitorul unde sunt afisate imaginile.
Conform magazinului www.comenzi.ro, cea mai mare problema pe care o intampina utilizatorii este legata de alegerea camerelor de supraveghere, in conditiile in care diversitatea este foarte mare.
Pentru o alegere corecta, trebuie sa se tina cont de extrem de multe detalii:
- Ce anume trebuie sa filmeze camerele?
- Unde urmeaza sa fie instalate?
- Care este tipul de alimentare?
- Care sunt conditiile de functionare?
Toate raspunsurile pot contura mai bine alegerea, care poate sa fie concluzionata printr-o camera de tip bullet, una de tip dome, una de tip pantilt sau chiar camera ascunsa.
Cum se instaleaza sistemul de supraveghere?
Cu exceptia anumitor sisteme, care se pot instala si in regim propriu, orice sistem trebuie sa fie instalat de catre profesionisti. Motivatia este, pe cat de simpla, pe atat de importanta. Profesionistii vor sti cu exactitate unde sa monteze camerele in asa fel incat sa ofere cat mai multe informatii despre locul supravegheat, vor putea face recomandari in ceea ce priveste cele mai bune sisteme si vor putea evita diverse incidente. Un sistem de supraveghere instalat gresit este inutil, fiind imposibil sa isi atinga scopul. In schimb, un sistem bine instalat poate sa fie extrem de valoros.
Legislatie!
Instalarea unui sistem de supraveghere video presupune o cunoastere foarte buna a legislatiei, mai ales daca acest sistem deserveste o afacere sau urmeaza sa filmeze un mediu public. Exista anumite aspecte ce trebuie sa fie retinute, legate de supravegherea angajatilor sau legate de modul in care trebuie avertizat faptul ca un anumit spatiu este supravegheat.
La supravegherea casnica, legislatia este destul de permisiva atata vreme cat nu este invadata intimitatea vecinilor. Este foarte important ca supravegherea sa se faca doar asupra proprietatilor si bunurilor proprii. In caz contrar pot aparea probleme si exista chiar si riscul de amenda.