click aici

Ratiunea si autocontrolul


ratiunea

Ratiunea – Sursa foto Google Images

Naste monstri. Numele unui tablou al celebrului pictor spaniol Goya, inspirat probabil din inchizitia spaniola. Insa inchizitia este un vand de nebunie de cu totul alte dimensiuni comparativ cu somnul fiecaruia in parte, mai mult sau mai putin. Si pentru ca ratiunea tine de logic iar sufletul de simt, aparent cele doua insusiri ce de multe ori ne ghideaza pasii in viata par incompatibile, insa doar aparent. In realitate inbinarea armonioasa dintre cele doua putand duce la alegeri corecte, la pasi facuti spre frumos. Dar si invers, linia de demarcatie intre frumos si urat fiind foarte subtire, uneori imperceptibila.

Cum ratiunea precede sufletul, sau nu!, teoretic ar trebui sa traim intr-o lume perfecta din toate punctele de vedere, rational vorbind. Diferiti in norme ale binelui nu suntem, insa aici intervine sufletul fiecaruia, interiorul, rar doua asemanatoare. Dar fara asta, ce am fi, simpli roboti, nimic mai mult. Dilema este urmatoarea, daca rational stim ca un lucru este rau, de ce sufleteste alegem sa in facem? Mai mult, de ce alegem sa facem rau chiar si propriei persoane? Sa fie lipsa ratiunii, sau lipsa sufletului?

Daca spun ca mai este si mana Necuratului..imi sar ateii in cap..Ratiune avem. Cu totii.. ca din aceasta cauza nu mergem in patru labe. Dar nu o folosim la maxim.. sau nu o folosim deloc. Sau uitam sa o folosim, sau naiba mai stie! Autocontrolul isi spune cuvantul.. imi fac rau ca sunt slab sau imi fac rau ca nu imi mai pasa. Altora fac rau de imbecil sau din razbunare. Suntem oameni. Toti gresim, toti facem rau.. chiar si numai cu gandul..

Ratiunea si sutocontrolul: Sufletul mereu clacheaza.. reactioneaza la primul impuls. Sa dau exemplu dragostea? N-are rost! M-a suparat cutarica? Buff! Ce bine ma simt ca l-am facut sa plateasca! Imi creste inima! Dar mai tarziu, gandind la toate cele vrute si nevrute, posibil sa regretam si sa dorim a da timpul inapoi..

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.
LoccoChicco

LoccoChicco

Un sentiment adanc existent in fiecare, o umana nazuinta spre un “mai bine” menit, poate inconstient, sa duca la o lume mai buna… omniprezentul sentiment . Indiferent de epoca, indiferent de nivelul educational sau intelectual, omul a dorit o lume mai buna.


Related Articles

Parior cu Betindex

  Multi dintre prietenii mei joaca la pariuri sportive, asa ca am decis sa incerc si eu, mai ales ca

Preturi bune la inchirierile auto

Niciodată nu am realizat cât de importantă poate fi o mașină, cât de mult ne ușurează munca, sau ce beneficii

Shopping?De ce nu?

Cand ma uit in dulap la haine, totul e alb negru, ca un film vechi. Am ajuns sa port doar


No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Lasă un răspuns

Sari la bara de unelte