Fatetele Orasului Alb – Casablanca

Casablanca se aseamana cu metropolele occidentale datorita dimensiunii si stilului sau de viata, pastrand in acelasi timp elementele distinctive ale culturii si obiceiurilor traditionale. Cladirile coloniale albe dinainte de razboi contrasteaza puternic cu labirintul de alei inguste din vechea mediana, iar modernitatea si luxul orasului sunt contrabalansate de cartierele sarace din jur.

– Vechea medina

Casablanca este veche de secole, dar a inceput sa infloreasca abia sub ocupatie franceza, in secolul XX, cand datorita locatiei sale a devenit centrul economic al tarii. Acest lucru se poate observa cel mai bine atunci cand vorbim despre medina (cartierul vechi), inchis intre zidurile de aparare. Este destul de mica in comparatie cu cartierele trafitionale arabe mai mari, ale oraselor asa numite regale:  Rabat   Fez   Marrakesh   Meknes  Aici, locuitorii nativi isi poarta traditionalele gallbiyahs si poti gasi numeroase magazine cu mirodenii, tamaie,vase de bucatarie si ornamente din cupru fabricate manual, ce amintesc de O Mie si Una de Nopti

Ovizita la medina iti face cunostinta cu Orientul, prin culorile, aromele si sunetele intense. Centrul orasului emana un aer de viata cosmopolita, iar seara toate drumurile conduc la promenada de pe malul marii (Corniche), unde va puteti bucura de briza racoritoare a oceanului si de viata de noapte. Pe langa plaje si piscine, zona este impanzita de hoteluri elegante, restaurante si baruri. Autobuzele cu turisti nu se aventureaza niciodata in cartierele periferice, numite bidonvilles – urate si pline de oameni din toata tara, care spera sa isi gaseasca de lucru si o viata mai buna in metropola bogata.

Ce ar trebui sa vizitam in Cassablanca? Cu siguranta Moscheea Hassan
 Stiati ca?    Filmele de la Hollywood au fost cele care au facut Cassablanca faimoasa in 1942, Michael Curtiz a filmat aici faimoasa drama Cassablanca, iar in 1946, Fratii Marx au lansat O Noapte la Cassablanca, o comedie despre zadarnicirea planurilor unor criminali nazisti ce vaneaza comori din vremea razboiului. 
al II-lea – o structura ce combina modernitatea si tehnologia de ultima ora cu arhitectura si arta islamica traditionala. A fost ridicata intre 1986-1993, poate adaposti 25.000 de oameni, si inca 80.000 pe terenul din exterior.

Are cel mai inalt minaret din lume (210 m). Moscheea este asezata pe  un promontoriu de 2 hectare cu vedere spre ocean, care poate fi privit din interior prin pardoseala din sticla. Acoperisul gigantic este prevazut cu un mecanism ce permite deschiderea in 3 minute. Accesul in cladire le este permis si celor ce nu sunt musulmani.<br/>

Piata Centrala (Marché Central) cu standurile pline de fructe de mare proaspete, legume, fructe si flori.<br/>

Quartier Habous, o zona noua a medinei, ce combina traditia cu modernitatea, construita de francezi in anii 1930

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns