Nu exista doar o singura modalitate de a face cautari pe Google. Mai multe trucuri iti permit sa faci cautari eficiente, avansate sau sa folosesti clasicul motor de cautare altfel.
Daca, la fel ca internautii din lumea intreaga, te folosesti si tu de Google pentru a face anumite cautari, scriind pur si simplu, un cuvant sau doua in casuta de cautare, asteapta-te sa fii placut surprins, citind ceea ce urmeaza. Exista alte modalitati in care poti efectua o cautare si gasi lucrurile de care ai nevoie pe Google.
O expresie exacta. Atunci cand scrii un cuvant sau doua in casuta de cautare, Google va avea drept prioritate sa caute paginile ce contin aceste cuvinte, dar nu neaparat in ordinea potrivita. Dar, atunci cand vrei sa cauti un lucru mai precis, o informatie mai exacta, trebuie sa te folosesti de ghilimele.
Totul, numai acel cuvant nu. Nimic nu este mai enervant atunci cand facem o cautare decat sa dam peste unele rezultate la care nu ne asteptam. De exemplu, atunci cand cautam sa downloadam un video de pe YouTube, Google ne poate prezenta si varianta sa audio.
Pentru a exclude unul sau mai multe cuvinte, poti folosi cratima in fata unui cuvant, un lucru mult mai eficient decat sa precizezi cuvantul video in cautare. Deci poti scrie download-mp3 – audio.
Cauta intr-un singur site. Toate site-urile de Internet sau aproape toate au un motor de cautare. Acesta este insa destul de ineficient din pacate atunci cand site-ul are un continut enorm. Google poate insa sa schimbe foarte usor motorul de cautare facand o cautare dupa comanda site:exemplu.org, unde exemplu.org este adresa de la site.
Mai multe rezultate pe aceeasi pagina. Daca faci in mod regulat cautari mai complexe si daca ai obiceiul sa explorezi mai multe pagini inainte de a gasi un rezultat, poate sa fie obositor sa schimbi paginile tot la 10 rezultate. Dar, poti alege optiunea de a se afisa mai multe pagini.
Cauta pornind de la o imagine. Nu este o optiune foarte cunoscuta sau des folosita, dar este un lucru care poate sa fie util atunci cand cautam anumite informatii despre un produs sau o persoana, pornind de la o imagine.
Cauta in functie de date. Google apreciaza in general, paginile care sunt mai populare care le afiseaza pe primele locuri in cautare. Va favoriza uneori rezultatele mai recente, dar in anumite cazuri, acest lucru poate sa fie un dezavantaj. Mai ales daca lucrurile pe care le cauti au avut loc acum ceva vreme sau chiar foarte recent.
Pentru a aschimba asta, de exemplu daca vrei sa cauti “festival de muzica”, sub casuta de cautare, mergi la Instrumente si alege Oricand sa poti sa alegi o perioada personalizata.
Foloseste un joker. Daca in anumite cazuri, cautarea pe care ai efectuat-o nu te multumeste, ai un joker la indemana- adica un asterix. Google iti va da toate rezultatele cu un asterix inlocuit de unul sau mai multe cuvinte. De exeplu poti cauta “mananca * bune pentru sanatate” si vezi ce iti sugereaza Google.