Câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului și nu numai. Din păcate, tot ei reprezintă gazdele ideale pentru mulți paraziți, inclusiv purici, căpușe sau viermi. Chiar dacă sunt animale domestice, câinii merge pe afară, ling, înghit, miros și se tăvălesc în continuu, iar praful sau murdăria nu reprezintă neapărat un obstacol pentru ei. În plus, întâlnirea cu un alt patruped, indiferent de specie, este un motiv de socializare intensă, care include și schimbul de musafiri nepoftiți.
Ne place sau nu, paraziții sunt peste tot, iar efectele pe care le pot avea asupra sănătății și confortului câinilor noștri pot fi destul de grave. De la mâncărimi, la eczeme, alergii, diaree sau vărsături, infestarea cu paraziți poate chiar fi letală în unele situații.
Rezumat:
Cine stabilește schema de deparazitare a câinelui
Indiferent dacă este vorba despre o deparazitare externa pentru câini, deparazitare internă sau vaccinare, singurul în măsură să stabilească metoda cea mai potrivită este medicul veterinar.
Care sunt criteriile pentru deparazitarea câinelui
Deparazitarea trebuie să fie stabilită de veterinar deoarece trebuiesc respectate anumite reguli care au legătură cu vârsta câinelui, greutatea, starea de sănătate, stilul de viață, rasa, etc.
Cum se transmit puricii
Acești paraziți minusculi sunt niște insecte negre, care pot sări la o distanță de peste 150 de ori lungimea lor. Este un detaliu care te va face să înțelegi faptul că infestarea cu purici poate avea loc chiar dacă nu i-ai permis câinelui tău intre în contact direct cu niciun alt câine sau animal. Dacă ai trecut destul de aproape de un focar de purici, sunt șanse foarte mari ca cel puțin unul să fi ajuns în blănița câinelui. În plus, puricii pot invada și mediul exterior, astfel încât patul, covorul și toată casa pot fi contaminate. Puricii pot infesta direct câinele, dacă acesta ajunge în apropierea lor, dar se pot agăța și de tine (de hainele tale), iar tu îi poți transmite mai departe.
Care sunt efectele infestării cu purici
Primele simptome care trebuie să te facă să te gândești la apariția puricilor în viața câinelui tău sunt mâncărimile pe care acesta le prezintă. El este destul de iritat și se scarpină în continuu, iar la o examinare atentă vei găsi purici adulți în blană sau la rădăcina firelor de păr, direct pe piele. Chiar dacă nu identifici paraziții, dacă găsești niște bobițe mici, negre, care arată precum piperul măcinat fin, trebuie să știi că acestea sunt fecalele puricilor. Această mizerie este sângele absorbit de purici și eliminat după ce a fost digerat.
Cum pot fi eliminați puricii
La fel ca în multe alte situații și atunci când vine vorba despre purici este mai ușor să previi decât să repari. Există nenumărate produse care pot preveni infestarea cu puricii, iar utilizarea lor este foarte ușoară, facilă și accesibilă financiar. Alege să utilizezi metode pentru menținerea puricilor la distanță, indiferent dacă este vorba despre pastile, pipetă, zgardă antipurici sau șampon deparazitar. Dacă animăluțul tău este deja atacat de purici, vei avea puțin mai mult de muncă, deoarece trebuie să-l deparazitezi atât pe el cât și restul animalelor de companie, casa, grădina și toate anexele în care câinele are acces. Eliminarea puricilor se face în mai multe etape, prima va ucide insectele adulte, a doua va ucide larvele. Din acest motiv este necesar ca tratamentul să se repete la 1-2 săptămână, în funcție de soluția aleasă.
Paraziții interni sau externi ai câinilor sunt foarte periculoși, iar dintre aceștia, puricii reprezintă principalul motiv pentru bolile de piele. Puricii pot provoca multe probleme, începând cu mâncărimi puternice și până la răni, piele solzoasă sau miros neplăcut al câinelui.