Ce influențează zgomotul rezistoarelor?

electronics-197605_1280

În circuitele analogice și în circuitele sistemelor audio, este extrem de importantă reducerea pe cât de mult posibil a zgomotelor semnalelor transmise. Din păcate, zgomotul este generat de numeroase componente ale circuitului și de interferențe externe. Unele dintre componentele electronice pasive care generează zgomot sunt așa-numitele rezistoare.

Ce influnțează zgomotul rezistoarelor?

Unele rezistoare fac mai mult zgomot decât altele. Intervalul, tipul și intensitatea zgomotului depind în principal de rezistor, valoarea rezistenței și a temperaturii, precum și de valoarea tensiunii din sistem. Zgomotele pot fi împărțite în două categorii – zgomot termic și zgomot de curent.

Zgomot termic și zgomot de curent

Zgomotul termic depinde în primul rând de temperatura și rezistența rezistorului. Puterea sa este exprimată în ST [V2 / Hz]. Nu este influențat de tipul de material rezistiv, așa cum este în cazul zgomotului de curent. Zgomotul termic se caracterizează printr-o distribuție uniformă a densității spectrale de putere pe întregul interval de frecvență.

La rândul său, densitatea spectrală de putere a zgomotului de curent este o funcție invers proporțională cu frecvența din sistem și direct proporțională cu pătratul căderii de tensiune continuă pe rezistor. Puterea zgomotului de curent (SE) este exprimată în unități de mV/V sau în dB.

Care rezistoare produc mai mult zgomot și care mai puțin?

Așa-numitele rezistoare de carbon și cele cu peliculă groasă sunt caracterizate de cel mai mare indice de zgomot de curent, care influențează densitatea spectrală de putere a zgomotului total în rezistoare. Acest lucru se datorează diversității mari a materialelor din care sunt fabricate aceste rezistoare. Prin urmare, zgomotul este generat în primul rând în timpul transmiterii energiei electrice prin suprafețele de contact dintre materialele rezistive.

Printre rezistoarele care generează un nivel scăzut de zgomot se numără binecunoscutele rezistoare cu miez de sârmă, cele cu folie metalică și cele confecționate dintr-un material uniform. Cu toate acestea, acele rezistoare cu miez de sârmă au un dezavantaj major – inductanța este transformată în impedanță și depinde de frecvența din sistem. Acest lucru provoacă interferențe și schimbări de fază. În schimb, în așa-numitele rezistoare cu folie metalică nu apar componente parazite atât de mari care să conducă la formarea de interferențe și zgomote.

La rândul lor, componentele numite rezistoare cu peliculă subțire produc cel mai mic zgomot. Acest lucru se datorează structurii lor omogene și procesului de producție sub formă de pulverizare sau vaporizare, care creează contacte stabile între particulele de material rezistiv. Zgomotul generat de aceste rezistoare cu peliculă subțire apare în principal ca rezultat al ocluziei și al defectelor de suprafață. Acest fapt conduce la concluzia că, cu cât rezistența este mai mare și mai subțire stratul de material rezistiv, cu atât zgomotul generat de rezistor va fi mai mare.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns