Simptome ale depresiei la persoanele in varsta. Le puteti observa usor

depresie batrani

Contrar perceptiei publice inaintarea in varsta nu este asociata cu depresia. Un varstnic cu simptome ale depresiei este o persoana bolnava care trebuie sa ceara ajutor si sa ajunga la vindecare. Simplul fapt ca are o varsta mai inaintata nu il condamna la suferinta. E adevarat insa, ca varstnicii se confrunta cu o simptomatologie a depresiei oarecum diferita, in comparatie cu alte grupe de varste. Acesta este si subiectul pe care il vom dezbate in randurile urmatoare.

Tulburari ale dispozitiei si perceptiei

Varstnicii depresivi se confrunta cu tristete, descurajare si cateodata plang aparent fara motiv sau cu un motiv care nu este cel adevarat. Sufera de anxietate, atacuri de panica, iritabilitate. Pot fi de asemenea visatori, melancolici, fara energie si au perceptia ca nimic nu mai poate fi vesel si amuzant. Si-au pierdut abilitatea de a simti placerea dar au capacitatea nestirbita de a se simti inutili. Se retrag treptat din activitatile curente avand un sentiment de vinovatie chiar si pentru cele mai marunte lucruri care nu le ies asa cum se asteapta ei. Sau cum obisnuiau sa le faca. Au frici fara vreun motiv si uneori ele sunt accentuate de experiente senzoriale false.

Schimbari comportamentale

Varstnicii depresivi se confrunta cu o crestere sau descrestere a miscarilor corporale, schimbare usor de remarcat de catre cei apropiati. Isi formeaza obiceiul de a-si framanta mainile, de a-si trece mana prin par si cand nu e nevoie, de a-si aranja insistent hainele. Au dificultati in privinta somnului. Unora le este greu sa adoarma sau sa nu se trezeasca deloc peste noapte. Dar cei mai multi se trezesc foarte devreme. Cel mai adesea isi pierd pofta de mancare dar sunt si cazuri de depresivi varstnici cu crestere a apetitului din cauza depresiei. Implicit, unii scad in greutate iar altii cresc. Se simt obositi si fara energie. Sunt preocupati excesiv de sanatatea lor fizica, neglijand-o sau ascunzand-o pe cea emotionala. Le e greu sa se concentreze sau sa ia o decizie intr-o anume privinta. Atunci cand stai de vorba cu ei vorbesc rar si incet iar tonul vocii este unul monoton. Unii au un ritm cardiac ridicat si ocazional se gandesc la sinucidere.

Simptome complexe

Iata un tablou complex de simptome pe care le poate avea un depresiv varstnic. Unele simtome se regasesc si la alte grupe de varsta. Unele comportamente care se regasesc in simptomatologia depresiei la varstnici nu sunt altceva decat o exacerbare a perceptiei ca isi pierd capacitatile odata cu trecerea timpului si nu pot face nimic sa impiedice asta. Sunt intristati cand pierd pe cineva drag – poate partenerul de viata, poate prieteni de-o viata – dar nu trebuie confundata aceasta intristare cu depresia. Intristarea in astfel de situatii reprezinta un raspuns comportamental adecvat.

Dupa cum vedeti batranetea nu presupune ca o persoana sa duca singura o astfel de povara. Trebuie sa cereti ajutor la specialisti pentru cei dragi ai vostri care sufera de depresie, indiferent de varsta pe care o au.

Articol furnizat de Cabinet psiholog Simona Jeles.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns